Historisk begmand til Dronning Margrethe

Dronning Margrethe er sikkert blevet sur over den nedgørelse af hendes dømmekraft, men det åbner for, at hun kan miste flere rettigheder

Karen Thisted.
Karen Thisted.

MEGET STILFÆRDIGT – og kun fordi udenrigsminister Lene Espersen blev tvunget til at svare på et spørgsmål – er det nu kommet frem, at det sjældne er sket: Dronning Margrethe har fået et historisk rap over nallerne, fordi man har slækket på hendes magt og indflydelse.

Det har i Danmark altid været regentens egenrådige gerning at uddele ordener, men dronning Margrethe har flere gange været så klodset – et mildt udtryk – i denne magtudøvelse, at det har vakt opsigt internationalt.

Det er for mange mennesker uhyre eftertragtelsesværdigt at få en orden af Margrethe. Selv de personer i det danske samfund, man ikke ville tillægge den slags småborgerlige, lettere komiske værdier. Men bortset fra, at regenten er meget rundhåndet med ordener til venner og familie, så gik det alligevel for vidt, da dronningen ved en ceremoni i februar i ørkenstaten Bahrain overrakte storkorset af Dannebrog til statens diktator, kong Khalifa.

STORKORSET ER Danmarks næststørste orden, og det var for mig grotesk at se dronningen i sit fineste puds særdeles højtideligt overrække ordenen i en æske betrukket med rød fløjl.

Hun åbnede æsken og viste stolt den orden frem, som mange hædersfolk i Danmark aldrig kommer i nærheden af. Og hvem var modtageren så?

SÅMÆND EN BENHÅRD diktator, der få uger inden stod for nedskydning og masseanholdelser af demonstranter, der kæmpede for demokrati .

Det var en fatal misforståelse at give sådan en forbryder Danmarks næststørste orden, og det er ikke første gang, at dronningen tager så gruelig fejl inden for øvelsen at uddele ordener til diktatorer.

Det interessante ved, at en borgerlig regering mere eller mindre tager en tusindårig magt fra regenten, er, at det har kunnet lade sig gøre. Men som udenrigsminister Lene Espersen siger i sit skriftlige svar, er det sket for i fremtiden at undgå misforståelser.

JEG ER sikker på, at dronning Margrethe er blevet sur over den indgriben og nedgørelse af hendes dømmekraft, men det åbner altså også for, at hun kunne miste flere rettigheder, og det er på tide i et moderne samfund.

Hvorfor skal hun i arbejde, hver gang der skal fyres eller ansættes ny ministre, og hver gang en ny regering tiltræder? Kun en skueret, når politikerne racer ud og ind på Amalienborg. Og hvad skal vi med nytårskuren? Eller for den sags skyld statsrådet?

Det er på tide at få moderniseret kongehuset, og det er godt, at det første skridt er taget. Nu er vi da fri for at se brutale diktatorer med Dannebrogordenen.

0 kommentarer
Vis kommentarer