Brixtofte: Bertel er ond, Pind har DAMP

Jeg vil gerne minde om debatniveauet, dengang jeg blev medlem af Folketinget i 1973. Der var gang i den – men debatten foregik på et sobert niveau

Peter Brixtofte. (Foto: Kristian Linnemann)
Peter Brixtofte. (Foto: Kristian Linnemann)

DEN KNUSENDE dygtige EU-ekspert, professor Marlene Wind, skulle i tv analysere vor majestæt Pia Kjærsgaards nye udanske tiltag om en øget grænsekontrol.

Da politiet for længst havde sagt, at forslaget ingen positiv virkning ville have på kriminaliteten i Danmark, og ingen andre havde påvist saglige argumenter for vedtagelsen, skulle Marlene Wind finde en forklaring på forslaget.

Hun kunne kun sige sandheden – det drejede sig om at vinde stemmer ved at fodre den indre svinehund hos os danskere. En logisk, saglig og rigtig konklusion.

MEN SANDHEDEN er ilde hørt hos majestæten. I stedet for at tale om sagens indhold blev Marlene Wind svinet til med ord som selvoptaget, perfid, ukontrollabel.

Majestæten udstedte et direktiv om, at Marlene Wind var færdig, hvilket en lille ukendt svækling af en institutleder på Københavns Universitet førte ud i livet. Nu må Marlene Wind ikke udtale sig foreløbig til majestætens store glæde.

Så nu kan debatten fortsætte på det niveau, som majestæten – meningstyrannen – har vedtaget, og som hendes medløbere og en stor del af pressen følger blindt og ukritisk.

NÅR TYSKE politikere udtaler sig, trækkes nazi-kortet af Pia Kjærsgaard, idet hun bare hentyder til, at tyskerne med deres fortid skal holde deres kæft. Det får V-politikere som Jens Rohde, Birthe Rønn Hornbech, Britta Schall Holberg, Eyvind Vesselbo og K-politikeren Naser Khader til at sige fra.

Så går majestætens yndlingsprins Morten Messerschmidt i aktion. Først bliver Marlene Wind kaldt for et broddent kar, og derefter bliver Venstres Jens Rohde i en klumme i Ekstra Bladet svinet til og kaldt en moderne Corfitz Ulfeldt – oversat til dansk: landsforræder – og tillagt de værste motiver.

Dagen efter får Jens Rohde lov til i et lille læserbrev at svare Morten Messerschmidt med overskriften ’som vanlig fuld af løgn’, men Venstres pressesekretariat – kaldet TV2 – lader efterfølgende kun Messerschmidt komme til orde.

OG MAJESTÆTEN kalder Birthe Rønn Hornbech en forsmået kvinde, der er vågnet fra de døde, er uberegnelig som person, og hendes kritik er blot perfid og underlødig.

Og majestætens undersåtter en vis V-politisk ordfører Ellen Trane Nørby og K-politisk ordfører Carina Christensen bakker majestæten op og roser hende for at have løbet fra alle sine løfter til folkepensionister og efterlønsmodtagere.

Skatteminister Peter Christensen er mere forvirret, idet han først skælder Pia Kjærsgaard ud for at forskrække alle om den nye grænsekontrol, og derefter (kaldt til orden af majestæten) bare siger, at det er de sædvanlige tre kværulanter i Venstre, der er vrøvl med.

VENSTRES dampbarn, Søren Pind, har også tiltaget sig en hovedrolle i debatten med lodrette tilsvininger af Marlene Wind – herunder opfandt han ondskabsfulde øgenavne. Men ham er vi blevet så vant til i majestætens debatkultur.

Det var også ham, der kaldte en Venstre-veteran Tom Matz for vulgær, en EU-kommissær for en åbenlys idiot, en juraprofessor for en presseliderlig skændsel for juraen og sidst en B.T.-journalist for en løgnhals.

Men dette er debatniveauet for hendes majestæt Pia Kjærsgaard. Hendes mangeårige repræsentant i Bruxelles Mogens Camre må godt rose de tyske nazisoldater for deres opførsel under de fem lange besættelsesår på bekostning af unge muslimer, og pastor Jesper Langballe må godt sige, at muslimske fædre voldtager deres døtre og vender det blinde øje til onklernes voldtægt.

DET ER SÅ sandelig en fantastisk debatkultur, vi har fået under vor majestæt Pia Kjærsgaard. Men lad mig minde om professor Einsteins ord: ’Verden er farlig at leve i – ikke fordi der er onde mennesker, men fordi der er mennesker, der står ved siden af og lader dem være onde.’

En af disse er Bertel Haarder, der med sit ’pis mig i øret’ satte tonen over for kritiske spørgsmål.

Som vrissen gammel mand vil jeg gerne minde om debatniveauet, dengang jeg blev medlem af Folketinget i 1973. Der var gang i den – men debatten foregik på et helt anderledes sobert niveau, og dengang ville Marlene Wind have nydt respekt – også fra dem, der var uenige med hendes konklusioner.

Hvad er der sket med vort frihedselskende Danmark? Jeg vil give Piet Hein det sidste ord: ’Kultur – det er ikke en fin menuet – i en fortids-fredningsforening – men det, at man slås for sin modstanders ret til at slås for den modsatte mening.’