Cigaretpakker skal være ens og neutrale

Farverige cigaretpakker får unge mennesker til at ryge, viser ny undersøgelse -

Advarsler på cigaretpakkerne kan snart ved fortid. De virker alligevel ikke, mener eksperter. (Foto: Polfoto)
Advarsler på cigaretpakkerne kan snart ved fortid. De virker alligevel ikke, mener eksperter. (Foto: Polfoto)

På samme måde som insekter bliver tiltrukket af skarpt lys, bliver unge mennesker tilsyneladende draget af cigaretpakker, hvis de har et smart eller farverigt design.

Det viser en stor undersøgelse, som 'UK Centre for Tobacco Studies' har lavet.

Og fordi det betyder, at risikoen for at unge begynder at ryge forøges, bliver der nu fra flere sider lobbyeret for, at alle cigaretpakker skal have neutrale og enslignende designs uden store genkendelige logoer.

Blandt andet fra Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg tror, det vil være et godt tiltag, for undersøgelser viser, at jo mere synlige, cigaretterne er, jo større risiko er der for, at unge begynder at ryge, fortæller projektchef Per Kim Nielsen til Urban.

Undersøgelsen viser også, at de store og kraftige advarsler på de nuværende pakker, som blev indført for nogle år siden, overhovedet ikke har nogen effekt. Rygerne vælger simpelthen at overse dem.

- Den slags virker kun i korte perioder. Når nikotintrangen sætter ind, indlærer vi forskellige mekanismer, så vi overser advarslerne. Vi bliver simpelthen immune over for det, siger Per Kim Nielsen.

Hvad mener du? Betyder advarslerne på cigaretpakker noget for dig, og bliver du også fristet cigaretpakkernes farverige og kreative design?

0 kommentarer
Vis kommentarer