Efter Vollsmose-video: Nul tolerance

Det går galt for et samfund, hvis politiet er til grin. Det er nødvendigt med nul tolerance over for sådanne selv små hændelser

Karen Jespersen. (Foto: Stig Bjørn Hansen)
Karen Jespersen. (Foto: Stig Bjørn Hansen)

FOR ET par dage siden kunne man i TV2’s nyheder ( og her på nationen!, red) se en lille amatørvideo fra Vollsmose i Odense, hvor politiet blev ydmyget og latterliggjort af unge mænd med indvandrerbaggrund.

Læs også: Politiformand: uacceptabelt at håne os

Her så man unge mænd køre provokerende rundt på en stor knallert og blive stoppet af politiet. I løbet af nul komma fem stimlede en større gruppe sammen og begyndte at chikanere politiet. En af de unge stjal en politiradio for næsen af betjentene. Og så gik den vilde jagt hen over de grønne områder, alt imens de unge hujede og grinede højt. Til overflod filmede de hele sceneriet og lagde det ud på YouTube.

ET UBEHAGELIGT SYN af landets ordensmagt ribbet for autoritet. ’Mit indtryk er, at det her er hverdag for politiet. Nu kan man bare se det på video’, siger Mark Grossman, der selv er fra politiet, om episoden.

Alligevel lader myndighederne stå til. Ingen ved, om de unge mænd får kontanthjælp, eller om de passer deres beskæftigelsestilbud. Det siger den radikale rådmand i Odense Kommune, der nu vil have det undersøgt.

POLITIETS LEDELSE bagatelliserer problemerne. I Vollsmose er det kun 15 unge mænd ud af 12.000 beboere, der udgør et problem, siger chefpolitiinspektør John Jacobsen. Andre gange hører man ledelsen kalde sådanne grovheder for ’drengestreger’.

Myndighederne lukker øjnene for, at videofilmen viser et langt større problem. Danmark og andre europæiske lande er ved at udvikle regulære parallelsamfund.

Man skaber områder, der fungerer efter helt andre regler og værdier ofte præget af klansamfund og islamistisk styring. En del af dette mønster er at svække de danske myndigheders autoritet og så vidt muligt holde dem ude af indvandrerbebyggelserne.

MANGE menige betjente mener, at politiets ledelse er alt for slap. Da jeg i en debat på TV2 havde kritiseret en leder fra politiet for at være naiv, skrev en gadebetjent til mig: ’Som politibetjent i nu seks år finder jeg det frustrerende, at en leder fra politiet tydeligvis er uden realitetssans og ikke bekendt med at være gadebetjent anno 2010’.

Adskillige borgere har det på samme måde. En ung studerende sendte mig en mail om videofilmen: ’Jeg bliver så SMADDER-SUR, når jeg ser sådan noget! Det kan virkelig få mit xxx i kog. Det skal vi fra samfundets side ikke finde os i. De mennesker, som vi stiller ud i første række – politiet – skal ikke finde sig i den opførsel og at blive sådan til grin. Det skal have konsekvenser. GRRR …’

REGERINGEN og Dansk Folkeparti er netop blevet enige om at gøre det nemmere at udvise mennesker, der overtræder loven. Godt.

Men hændelsen i Vollsmose er i den milde ende af det, der sker i Danmark og Europa. En fransk parlamentsrapport taler om områder, der svømmer i våben. Og lederen af et tysk politiforbund har sagt, at statens magtmonopol vakler.

FOR AT BREMSE sådan en udvikling er det helt nødvendigt med nul tolerance over for mindre hændelser. Det går galt for et samfund, hvis politiet er til grin.0 kommentarer
Vis kommentarer