TV: NASA filmer vild sol-eksplosion

Tirsdag morgen var der solstorm. Af den kraftige slags. Se unik video af stormen herunder

'Solen ligner en vred, fed kælling', skriver 'AdognamedOp' i en kommentar til en video af den seneste solstorm. Og vred var den ihvertfald i går.

- Jeg har aldrig set sådan en solstorm før. Det ser ud som om nogen har sparket en stor klump jord ud i luften og så falder den ned igen, siger Alex Young, sol-astrofysiker på NASA's Goddard Space Flight Center.

Magnetstråling
Det var et magnetfelt på solen, ved siden af solplet nr. 1226-1227, der blev ustabilt og gik i udbrud.
Udbruddet gav en såkaldt M2 sol storm og en S1-klasse strålingsstorm, og en meget kraftig CME, Corona Mass Ejection, hvor solen fyrer energi af ud i universet.

Energien er farlig for astronauter, der har brug for beskyttelse mens solstormen står på og ikke kan lave rumvandringer imens, da de simpelthen vil få alvorlige skader på kroppen.
Partiklerne fra gårsdagens solstorm bombarderer lige nu satelitter og andre rumfartøjer.

Giver nordlys
Selvom eksplosionen på solen ikke er rettet direkte mod jorden denne gang, kan vi mærke den her på jorden i form af nordlys, der vil kunne se forskellige steder i verden i nat - måske også i Danmark.
Normalt følger aktiviteten på Solen en 11-årscyklus, men aktiviteten har netop befundet sig i usædvanlig lang pause. Den lange periode med lav solaktivitet har ført til spekulationer om, at Solen måske var ved at miste sit magnetfelt, der holder solpletaktiviteten i gang. Det sidste solmaksimum var i 2001. På det seneste er der dog kommet gang i solaktiviteten igen, og eksperterne forventer nu, at aktiviteten på Solen vil tiltage mod et nyt maksimum omkring 2013.

Hastighed
Filmen herover er uploadet til YouTube som 30frames per sekund, men da hver frame gentages en gang er den effektive hastighed 15fps, dvs der vises circa 1 times sol optagelser per sekund. Yderligere har nationen.tv altså sat den ned et par gange, som det fremgår af filmen.

0 kommentarer
Vis kommentarer