Jeg vil have lov til at klæde mig slutty

På lørdag vil en flok dybt uanstændigt klædte kvinder - og måske enkelte mænd - gå igennem København og demonstrere for retten til at klæde sig udfordrende

Eini Carina Grønvold, en af arrangørerne bag SlutWalk Copenhagen i en romantisk/slutty kjole. Til daglig læser hun filosofi på Københavs Universitet(privatfoto)
Eini Carina Grønvold, en af arrangørerne bag SlutWalk Copenhagen i en romantisk/slutty kjole. Til daglig læser hun filosofi på Københavs Universitet(privatfoto)

- Det er tid til at være 'Generation Slutty'. Vi er alle sammen sluts. Og vi er det ikke for mændenes skyld. Men for vores egen, siger Eini Carina Grønvold, prosexfeminist og arrangør af SlutWalk Copenhagen, der finder sted på lørdag fra 14 til 17 med start fra Rådhuspladsen.
- Kvinder har ganske vist allerede ret til at klæde sig slutty - de skal bare samtidig finde sig i at blive chikaneret og disrespekteret, hvis de gør det, og der er stadig mænd, der mener, det er mere okay at voldtage en kvinde, hvis hun er udfordrende klædt. Det er ikke i orden, siger Eini Carina Grønvold.

Skamløs
En 'slut' er et ord der mangler et rigtigt dansk synonym, men ord som 'skøge eller at være 'løs på tråden' kan måske lede os i den rigtige, skamløse retning.
- Derfor har vi også valgt at beholde det engelske ord 'Slut'. Det er alligevel det ord, de unge mennesker bruger idag, fortæller Eini Carina Grønvold.

Se også: March for retten til at vise bryst og ben

Slutwalk verden rundt
SlutWalks er en verdensomspændende ny protest-form, der har sit udspring i en højest uheldig bemærkning fra en canadisk politimand.
- Hvis man som kvinde vil undgå at blive voldtaget, skal man lade være med at klæde sig som en 'slut' (skøge), lød rådet fra politibetjent Michael Sanguinetti til en gruppe kvinder, der var oprørte over en voldtægt i lokalområdet.
Det har fået kvinder verden over til at protestere og kræve at få ret til at klæde sig som det passer dem. Uden at det altså betyder, at alle mænd automatisk har frit spil.
- Det handler om at ophæve begrebet 'slutty' som noget negativt. Man skal kunne få respekt uanset hvordan man klæder sig. Og man skal have mulighed for at klæde sig udfordrende, hvis det er det man vil. Uden at det er en invitation til overgreb, siger den 24-årige Eini Carina Grønvold.

Ny og gammel feminisme
For mange ældre feminister, der engang brændte deres BHere, virker det meget provokerende, at nye generationer af kvinder gør det modsatte: Sætter en ære i at tage frækt, udfordrende tøj på:
- Der er ved at ske et generationskifte. Vi vil have kvindens seksualitet tilbage til sig selv, siger Eini Carina Grønvold, der i samme åndedrag opfordrer mænd til at deltage i protesten:
- Det har mest været i homoseksuelle miljøer at det har været ok for mænd at være 'slutty'. Men kvinden vil også gerne være den, der kigger på en flot mand. Og det behøver ikke at være skamfuldt at blive kigget på, vel?, siger Eini Carina Grønvold.

Findes der et godt dansk ord for 'slutty', der ikke er fyldt med fordomme? Og bliver kvinder anderledes bedømt af andre, hvis de klæder sig udfordrende, også i vores moderne tid?