Send Amnesty på efterløn

Ændringerne kommer, når folket har fået nok som i Mellemøsten - de udløses ikke af organisationer, der har vokset sig selvfede i godhed

Michael Rastrup Smith.
Michael Rastrup Smith.

MED ÅRENE bliver vi mennesker mindre effektive og idealistiske, men mere fede. Og det samme sker med organisationer.

Amnesty International (AI) er 50 år. I min optik var det en organisation, der redder politiske fanger ud af fængslerne i obskure diktaturstater. En slags menneskerettighedernes Robin Hood.

Og sådan startede det hele da også i 1961. En engelsk jurist blev så forarget over, at Portugal fængslede tre studenter, der skålede på friheden, at han skrev en artikel i protest. Den røg verden rundt og blev starten på AI.

JEG HAVDE ALLEREDE sat lys og pigtråd på fødselsdagsbordet i lørdags for at fejre AI, da en kollega postede en kritisk artikel om organisationen på min Facebook.

Det var Information, der skrev, at godhedsgiganter ikke er helt upartiske, og fødselsdagsbarnet AI fik tørt på. Ikke mindst fordi man undlod at kritisere krigen i Irak og derved gav USA og dets partnere frit spil.

Kritikken handler om dobbeltmoral, om AI, der kun tager enkeltsager op og kun i udvalgte lande. Og man citerer det tidligere AI-bestyrelsesmedlem Francis Boyle for, at organisationen for længst har tabt i forsøget på at være politisk upartisk. Og dobbeltmoralen viser sig i det, som man ikke kritiserer.

DET VAR EN ordentlig mundfuld, og nok til, at jeg googlede mere om AI, og så kom der flere artigheder frem.

Online-magasinet Wired har beskyldt AI for at slette kritik af organisationen i internetleksikonet Wikipedia. Og NGO Monitor, der tjekker organisationer som AI, taler om, at afsnit i Wikipedia, der handler om forfalskede og partiske rapporter fra AI, også er fjernet.

Man siger også, at AI er uklare om sine indtægter. En AI-webside, der skulle vise, at organisationen indsamler en milliard kroner årligt, er således forsvundet fra AI’s hjemmeside i USA.

UNDER MIN GOOGLING stødte jeg på organisationen Politiske fanger i Thailand, som også kritiserer AI for dobbeltmoral og for aldrig at besvare e-mails, der er kritiske over for organisationen. Jeg husker pludselig en dansk diplomat, der fortalte mig, at AI ikke vil røre ved Thailand, fordi det er for politisk sensitivt.

AI får hug for at rette overvægten af sin kritik imod de mere demokratiske lande, hvor det er nemt at kritisere. Og den Israel-venlige NGO Monitor siger, at en overvægt af AI’s kritik går imod Israel, men ikke imod de mellemøstlige lande.

Og Information siger, at først nu, da Nato har invaderet Libyen, tilbyder AI ’dugfriske rapporter’.

MIT SIDSTE KLIK gik til AI’s danske hjemmeside, hvor man kan se, at AI’s afdeling er svulmet op til 61 ansatte, hvoraf de 24 er pengeindsamlere.

Lad os sende 50-årige AI på efterløn, for der sker ingen ændringer i verden på grund af denne mastodonts sporadiske rapporter om overgreb i udvalgte lande.

Ændringerne kommer, når folket har fået nok som i Mellemøsten, og ændringer udløses ikke af organisationer, der har vokset sig selvfede i godhed, og som først står på, når kysten er klar.

0 kommentarer
Vis kommentarer