Politikere enige: Et års fængsel for sexkøb

Nu kommer det til at koste op mod år bag tremmer at købe prostituerede i Sverige

Først var det et halvt år. Nu bliver det et helt år. Fra 1. juli 2011 stiger maksimumstraffen for at købe sex til 12måneder i Sverige. Det besluttede det svenske parlament Riksdagen i går.

Da lovforslaget blev stillet blev det mødt med massive protester i Sverige og en brugerundersøgelse på Ekspressen.se viste således, at 8 procent mente at straffen for sexkøb burde være endnu højere end et år, mens 4 procent mente, at et års fængsel er en god max-straf. Imens mente hele 88 procent, at det ikke var nødvendigt at skærpe straffen.

Læs mere: Sverige bør oprette 'Fissebolaget'

For milde straffe
Den svenske regering begrunder stramningen af loven om købesex med, at de nuværende straffe, som sexkunder normalt tildeles, er for milde.

Omkring 85 procent af de 660 personer, som frem til 2009 blev dømt for køb af seksuelle ydelser, fik en straf på 50 dagbøder.

Sverige indførte sit forbud mod købesex i 1999 som det første land i verden. Og fra vores svenske broderfolk har det eftersigende betydet, at ludere er stagneret.

Læs også: Talfusk: Færre gadeprostituerede i Danmark

Muligt forbud på vej i DK
Herhjemme har især Socialdemokratiet og Mette Frederiksen været for indførelse af et forbud mod købesex.

Et af argumenterne i den debat har været, at der de senere år har været et fejlagtigt argument om, at der havde været en voldsom stigning i antallet af prostitueret i Danmark.

Men i 2010 kortlagde Servicestyrelsen, der hører under socialministeriet, at antallet af prostituerede i Danmark er det samme som i 2002-2003, faktisk var der næsten 500 færre sexarbejdere i 09/10.

Læs mere: 2000 ludere forsvundet i Danmark

Skal det være forbudt at købe sex i Danmark? Er et år en rimelig straf?