Se den i aktion: Apples hemmelige spion

To skarpe nørder har afsløret, at Apples spionsoftware lagrer 'en skræmmende mængde af detaljer om vores bevægelse'. Her kan du se den hemmelige spion i aktion

- Slap af, det er bare en oversigt over de mobilmaster, som du har været tæt på, skriver Peter B. på en Apple blogside.

Men har en iPhone overhovedet brug for sådanne oplysninger for at fungere? Nej, det har den ikke.

- Det svarer til, at en låsesmed installerer nye låse i dit hjem. En måned senere finder du ud af, at låsesmeden 'bare kigger din tegnebog igennem', når du ikke er hjemme. Med andre ord - tyveri -, svarer Dusan M.

Afsløret af to nørder
Informationerne om iPhone-brugernes lokationer indsamles via lokale Wi-Fi anlæg og omgivende mobilmaster, og lagres efterfølgende i telefonens hukommelse.

To skarpe hjerner, Alasdair Allan og Pete Warden, har udviklet en app, der kan give almindelige brugere adgang til den hemmelige 'locationd/consolidated.db'-fil, der viser præcis hvilke informationer Apple har adgang til. Prøv selv: Download iPhone Tracker app'en her.

- I første omgang var vi ikke sikre på, hvor meget data der blev lagret, men efter at vi gravede videre og visualiserede det udtrukne data, så blev det klart, at der var en skræmmende mængde af detaljer på vores bevægelser, skriver de på deres hjemmeside.

Apple gemmer nemlig brugerens lokationer uanset om lokationstjenesten er slået fra eller ej, skriver den amerikanske avis The Wallstreet Journal. Det strider imod lovgivningen i flere lande.

Folketinget troede på Apple
De nye oplysninger ugyldiggør også dele af justitsminister Lars Barfoeds svar til Folketingets Retsudvalg sidste år, hvor han svarede på spørgsmålet om, hvorvidt Apples brugerbetingelser er i overenesstemmelse med den danske persondatalovgivning.

Her stolede man nemlig på, at Apple ikke lagrede oplysninger, men løbende slettede dem. Se ministerens svar her.

I Sydkorea, Frankrig, Tyskland og Italien har man også fået nok af Apples spionsoftware. Alle landene har iværksat en større efterforskning, for at nå til bunds i spørgsmålet om Apples dataindsamling, og både Apple og Google skal nu stå skoleret i USA, hvor de skal afgive en forklaring på grundlaget for deres datalagring.

Hele sagen er blevet døbt 'Locationgate' sagen, opkaldt efter 'Watergate' skandalen.

Det skal granskes
Forbrugerrådet vil nu have Datatilsynet til at se nærmere på hele sagen.

- Det viser, at man er nødt til at granske den nye teknologi endnu mere, for det rammer danske forbrugere. De skal have muligheden for at sige nej tak, uanset om det er amerikansk produceret eller lavet i Danmark, siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet, til politiken.dk.

Apple siger, at deres brugersoftware er anonymiseret, men virksomheden har allerede en lang række oplysninger om brugerne, da man skal registere sig, for overhovedet at få muligheden for at bruge sin iPhone.

OPDATERING KL. 14:52: Apple siger til Reuters, at de vil frigive en softwareopdatering til iPhones i løbet af de næste par uger, så telefonerne ikke længere lagrer brugernes lokationer.