Staten vil indbygge censur i din browser

Staten kigger med over din skulder, når du hygger dig i internettets slaraffenland af uhyrligheder. De gemmer dine netbesøg og censurerer på livet løs. Men hvor langt skal de have lov til at gå?

Følg nationen!

Du må ikke downloade musik ulovligt, du må ikke gå på gambling-sites uden dansk licens, og du skal slet ikke bryde dig om at købe falske viagra-piller. Men ellers kan du boltre dig lige så tosset du vil.

Staten gemmer dog lige en oversigt over alle de sider du har besøgt, bare for en sikkerheds skyld.

De danske politikere er i løbet af de seneste år gået længere og længere for at afholde danske internetbrugere fra at rode sig ud i snavs på internettet, men hvor er grænsen?

I løbet af de seneste år har de brugt de såkaldte DNS-spærringer på en række ulovlige hjemmesider, her i blandt Pirate Bay. Men en enkelt google-søgning afslører dog hurtigt, at det er nemt for brugerne at komme udenom spærringen.

Et spørgsmål om ytringsfrihed
Derfor har Videnskabs- og Retsudvalget nu diskuteret en alternativ løsning sammen med justistsminister Lars Barfod (K) og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Under høringen foreslog formanden for IT-Politisk Forening, Niels Elgaard Larsen, at man kunne benytte sig af browsernes malware-filter.

- Man skal naturligvis være kritisk over for leverandørernes blackliste, men det er meget smartere, at brugerne selv har en liste over forbudte sites i deres browsere, fordi den tilgang både advarer brugerne og samtidig respekterer deres privatliv, siger han til computerworld.dk.

Ideen bakkes op af både Venstre, SF og Socialdemokraterne. Men flere eksperter frygter politikernes tiltag. Blandt andet jura-professor og næstformand i Dansk IT, Henrik Udsen.

- Hvis vi spærrer for adgangen til internettet, så begynder vi at pille ved helt grundlæggende spørgsmål om ytringsfrihed og informationsfrihed - især efter, at internettet får en større og større betydning for, hvor vi henter vores informationer, sagde han.

Er det i orden, at staten censurerer hjemmesider? Hvad synes du om statens overvågning på internettet?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.