Slip for fængsel - spis en moral-pille

Enten ryger du i spjældet, eller også spiser du piller. Britiske forskere foreslår at give narkotika til kriminelle i stedet for at kaste dem i fængsel

Hvad foretrækker du? Piller...
Hvad foretrækker du? Piller...
Følg nationen!

Forestil dig, at du står i retten og bliver dømt skyldig i en forbrydelse.

Forestil dig så, at dommeren giver dig et valg: Enten tager du disse piller eller også ryger du bag tremmer. Lyder det som science fiction? Det er det langt fra ifølge britiske forskere.

Den nye narkotika kan højne din moral, gøre dig mindre racistisk og kan øge din empati for mennesker i fremmede lande.

Narko i vandforsyningen?
- Disse nye stoffer vil være mere effektive i forebyggelse og helbredelse end fængsel, lyder det fra en af de tre forfatterne, Ruud ter Meulen, der står bag bogen 'Enhancing Human Capacities'. Den handler om den stigende grad af menneskelig manipulering gennem medicin.

Narkotikaen kan bruges til at højne moralen hos klodens befolkning, og det kan føre til, at færre bliver kriminelle og racistiske. Den anden forfatter, Guy Kahane, afviser dog at proppe narkotikaen i vandforsyninger, men mener, at der forefindes gode muligheder for at distribuere det nye narkotika bredt.

- Dette nye narkotika kunne gøre det muligt at give alle en global følelse af tilhørsforhold og af abstrakt empati for de kommende generationer, siger han.

Kan have modsat effekt
Det største problem har foreløbigt været, at det moralforstærkende narkotika nogle gange har haft den stikmodsatte effekt.

- Mens Oxytocin gør dig mere troværdig og samarbejdsvillig i sociale grupper, kan det reducere empati for alle andre. Man har set utilsigtede effekter, hvor patienter begyndte at stjæle, eller endda blive sexuelt aggressive, siger Ruud ter Meulen.

Kun etik stopper narkoen
Denne type af narkotika har eksisteret i mange år, og forskningen er nu nået til et punkt, hvor det handler mere om moral og etik end praktiske begrænsninger.

Lægemidler som Prozac, der ændrer en patients mentale tilstand, har allerede indvirkning på moralsk adfærd, men forskerne forudsiger, at fremtidige medicinske fremskridt vil muliggøre langt mere sofistikerede former for menneskelig manipulation.

- Forskningen indenfor feltet blomstrer, og det er langt fra ren science fiction, siger Dr. Guy Kahane til The Guardian.

Skal Danmark forske i moralforstærkende narkotika? Ville du spise moralforstærkende piller i stedet for at gå i fængsel?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter