Holger Terp: Danmarks krig er ulovlig

Fredsaktivist og bibliotekar ved Fredsakademiet Holger Terp mener, at FNs resolution om Libyen er ulovlig

Holger Terp. (Foto: Fredsakademiet)
Holger Terp. (Foto: Fredsakademiet)

- Der står intet i FN-pagten om beskyttelse af civilbefolkningen, borgerkrige og oprør.

Det siger Holger Terp, bibliotekar og fredsaktivist ved det Danske Fredsakademi, efter dagens beslutninger i FN og Folketinget om at sende fly ind over Libyen for at beskytte Libyens befolkning mod angreb fra regeringsstyrkerne og om nødvendigt bruge våben mod Gaddafi.

Folketinget handler ulovligt
Han mener at FNs begrundelse for at tillade militære indsatser for at sikre befolkningen i Libyen mod angreb fra Gaddafi bygger på en misfortolkning, da FN henviser til kapitel syv i FN Pagten. Fot, siger Holger Terp:

- FN Pagtens kapitel syv omtaler imidlertid kun brud på international fred og sikkerhed, endda hele to gange. Borgerkrige op oprør nævnes overhovedet ikke.

Mener du dermed, at FNs beslutning og dermed folketinget handler ulovligt lige nu - eller hvis de løsner skud mod Gaddafi?

- Ja, lyder svaret fra Holger Terp, der argumenterer med, at frihedskæmperne eller oprørerne slet ikke medlem af FN.

- Hvis jeg læser FN-pagten korrekt, er der en helt fast køreplan for hvornår FN kan melde krig: Først efter diplomati og boycot. Dagens beslutning er en nyfortolkning af FN-pagten. Med samme begrundelse har man kunnet angribe Burma, Indonesien, Israel, og Sri lanka for blot at nævne nogle enkelte eksempler på stater, hvor civilbefolkningen er eller har været i fare.

Du kan læse den originale pressemeddelelse fra FN her:

- Danske politikere opfordres til at overholde FN pagten og finde en jurisk korrekt begrundelse for deres militærpolitik og kald det hvad det er, slutter Holger Terp.

I dag har en afstemning her på siden vist, at ca. 50 procent synes, at det er en skidt ide at Danmark deltager i endnu en angrebskrig. 45 procent mener, en krig mod Gaddafi er en god ide, mens 5 procent svarer 'ved ikke'.