Dumt at kyle 10.000 kr. i skraldebøtten

Måske er det i virkeligheden torskedumt, at vi gemmer den dårlige samvittighed til bedre tider

Ritt Bjerregaard. (Foto: jens Dresling)
Ritt Bjerregaard. (Foto: jens Dresling)

HVOR MEGET spiser vi for om dagen? Hvor meget smider vi ud? Kunne vi gøre det på en helt anden måde?

Gider vi tage hensyn til klimaet, kloden og alle de andre balanceproblemer, som vi hele tiden får at vide, at vi skal bekymre os om?

Rigtig mange mennesker har i disse år nok at gøre med at klare dagen og vejen for sig selv og familien, så den store omfattende dårlige samvittighed bliver gemt til bedre tider.

OG DET ER JO heller ikke, fordi landets ledere går foran og viser det gode eksempel. Lars Løkke kludrede så eftertrykkeligt ved den store klimakonference, at mange nok alligevel tænker, at den slags ikke er noget, vi behøver gøre os rigtig umage med.

Bare i Danmark smider vi årligt mad ud for 16 milliarder – det anslår Landbrug & Fødevarer. En familie med to voksne og to børn smider årligt ud for 10.000 kroner.

JEG SÅ FOR nylig en interessant udstilling om emnet i Rundetårn. Udstillingen ’Hungry Planet – mellem køkken og klode’ sætter ord og billeder på, hvad verden spiser.

V

i ved jo godt, at det ikke flyder med mælk og honning i Afrika, men vidste du, at en familie på seks personer i Sudan bruger syv kroner om ugen på mad, mens en familie på fire fra Tyskland bruger cirka 3000 kroner?

Og vidste du, at Danmark er en af de allermest kødædende nationer? Og at vi ligger i top, når det gælder om at spise mad, der er transporteret over meget lange afstande?

VI VED, at en væsentlig grund til det store madsvineri er, at portionerne og pakkerne er for store. Mængderabatter og ’nu med 30 procent mere i pakken’ gør, at vi køber mere, end vi reelt har brug for (og bliver tykkere, end vi har godt af).

Egentlig kunne vi gøre ret meget med ganske få midler – hvis vi ellers gad. Supermarkederne kunne droppe deres tåbelige mængderabatter – Rema1000 har allerede gjort det.

Og hvis det skulle blive rigtig godt, skulle de også se at få gjort noget ved al den plastik, pap og papir, der omgiver snart sagt alle varer. Man må spørge sig selv, om den økologiske citron virkelig har brug for at ligge i skumbakke og plastikfilm?

MEN DET ER ikke kun supermarkederne, der skal stramme op.

Hvis vi selv gjorde brug af lidt planlægning og gammeldags husholdningsprincipper, så kunne vi faktisk gøre alverden til forskel. For vores egen økonomi og for miljøet.

Så måske er det i virkeligheden torskedumt, at vi gemmer den dårlige samvittighed til bedre tider.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i nationen!
Mest læste i nationen!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen