Møllehave: Farvel og tak

Da jeg læste Hyltofts nedrakning af Benny Andersen, blev jeg så harm, at jeg ringede ham op og meddelte derudover redaktionen, at dette bliver sidste gang, jeg vrisser her på bagsiden., skriver Johannes Møllehave

Johannes Møllehave. (Foto: Jan Sommer)
Johannes Møllehave. (Foto: Jan Sommer)

DET MESTE af Danmark hylder Benny Andersen. For eksempel fik han et fakkeltog, da han blev 70. Det er der få danskere, som har fået. H.C. Andersen, Georg Brandes og Poul Henningsen fik det også.

Ole Hyltoft er ikke blandt dem, der hylder –  han hyler. Da jeg læste hans nedrakning af Benny Andersen på denne bagside, blev jeg så harm, at jeg ringede ham op og meddelte derudover redaktionen, at dette bliver sidste gang, jeg vrisser her på bagsiden

JEG MÅ forklare, at Benny Andersen har sagt, at når man først og fremmest kalder ham en dansk forfatter, så er hans skepsis vakt, fordi der nu er noget, der hedder Dansk Folkeparti. De har ligesom taget eneret på det danske. Derfor ville han hellere kalde sig mellemfolkelig forfatter.

Det er nogle år siden, at han kaldte sig selv verdensborger i Danmark og udgav en digtsamling med den titel. Han var på det tidspunkt gift med Cynthia, som hele Danmark kender som Rosalina. Når de rejste ud og hjem, blev hun ofte taget til side i tolden, fordi hun var mørk i huden. Hun var født på Barbados. Hun var uddannet sygeplejerske i London og oversatte siden Benny Andersens digte til engelsk. Alligevel blev hun på forskellige måder nedladende behandlet. Han ønskede af den grund at kalde sig selv verdensborger.

SÅ DET er ikke nyt, at han ikke kun betragter sig som dansk digter. Han er oversat til mere end tyve sprog og nu i år er 14 af hans viser også oversat til kinesisk af Xukun Ji. Og nu ønsker Kina også Benny Andersens noveller og digte oversat. De kalder ham ’The other Andersen’.

Ole Hyltoft kalder Benny Andersen og Klaus Rifbjerg for landsforrædere og sammenligner dem med Corfitz Ulfeldt. Det er en sammenligning, Dansk Folkeparti før har brugt hånligt om Carsten Jensen, fordi han i år modtog palmeprisen i Sverige for at have skrevet mod Danmarks flygtningepolitik. De er sure, sagde ræven om rønnebærrene. Hyltoft tænker nok det samme om laurbærrene, som Benny Andersen, Rifbjerg og Jensen alle har modtaget. Selv lægger han sig ikke til at sove på laurbærrene, fordi ingen har givet ham dem. Hyltoft var socialdemokrat, men er nu glødende DF’er.

DERFOR HAR Benny Andersen trådt ham over tæerne ved at frasige sig betoningen af at være dansk digter. Hyltoft har dels skrevet en bog, der hedder ’Tør du være fri?’ og nu sidst en bog, der hedder ’Tør du være dansk?’ –  underforstået, at der skal mod til at melde sig ind i Dansk Folkeparti. Må vi være fri?

I Hyltofts øjne er det skammeligt, at Benny Andersen opfatter sig som verdensborger, og skammeligt, at Rifbjerg har boet i Spanien, mens der var diktatur.

Der findes en teknik, som gør, at man kan fotografere modstandere, så deres ansigt tager sig frygteligt ud. Ekstra Bladet bragte til Hyltofts vris et billede af Benny Andersen, som får ham til at se ældet og syg ud. Læserne bør se dette billede igen.

Benny Andersen skrev selv engang en bog, som hed ’Barnet der blev ældre og ældre’. Han er fortsat først og fremmest barn, i ordets bedste betydning. Når jeg nu holder op med at være blandt vrisserne (på Ekstra Bladets bagside), er det kun på grund af Hyltoft. Jeg skylder Ekstra Bladets Poul Madsen og Bent Falbert, som ansatte mig, tak. Tak til læserne for de mange breve jeg har fået, det har været en fornøjelse.

Farvel og tak og desværre ikke mere på genvris.