Skatte-sag gør Helle til torskekandidat

Torskedumt: Helle Thorning- Schmidt siger det selv -   og hun må vel vide det

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann

– Nej, nej. Nu gik det lige så godt. Det her er torskedumt af Helle.

Sådan sagde et anonymt medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe i Ekstra Bladet 30. juli i år. Når man har til opgave at nominere 10 kandidater til titlen som Ekstra Bladets Nytårstorsk 2010, så vækker sådan et udsagn jo interesse.

Endnu bedre blev det dagen efter, da Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, udtalte i Ekstra Bladet:

– Ja, det har været torskedumt af mig, og jeg kan kun give dem ret.

Så har konen selv meldt sig ind i konkurrencen, ikke?

Orkan
Sagen handlede egentlig slet ikke om Thorning-Schmidt, men om hendes mand, Stephen Kinnock, der tjener sine penge i Schweiz. Der betaler han også sin skat. Det gør han til gengæld ikke i Danmark, og kan det nu være lovligt?

Det opstod der tvivl om, og Thorning-Schmidt gjorde det ikke bedre ved at komme med en række udmeldinger, som strittede hid og did. Det startede som en brise, men med partiformandens hjælp udviklede det sig hurtigt til en orkan – lige indtil Skat meddelte, at Stephen Kinnock overholdt alle regler.

Der var altså ikke noget at komme efter, om jeg så må sige. Det var B.T., der havde bragt sagen frem, så det udfald burde man nok have forudset.

De bredeste skuldre
Men sagen gjorde ikke noget godt for Helle Thorning-Schmidt. Den viste, at hun er skødesløs i sin omgang med tal.

Den afslørede, at hendes hånd ikke er sikker, når der opstår en krise. Ganske vist stod hun i Københavns Lufthavn – hjemvendt fra en brat afsluttet ferie – med porcelænsblanke, blå øjne og besvarede smilende journalisternes spørgsmål. Men de forskellige udmeldinger og de pludselige ændringer i strategien lignede mest panik.

Værst var det, at hun har fået sværere ved at tale om millionærskat og om, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Stephen Kinnock og frue er tilsammen så økonomisk bredskuldrede, at de må gå sidelæns gennem en ladeport, men de slipper alligevel billigt fra det der med skatten.

Egoistisk snæversyn
I det hele taget er afstanden mellem ord og virkelighed nogle gange voldsomt stor hos Helle Thorning-Schmidt.

I 2002 var hun for eksempel medforfatter til debatbogen ’Forsvar for fællesskabet’. Bogen tog afstand fra forældre, der sender børn i privatskole:

’Den enkelte familie har ofte gode og overbevisende grunde. Men samlet set er de udtryk for et skifte, hvor snævre faglige og pædagogiske hensyn sættes over de afgørende kvaliteter ved folkeskolen. Mange steder er den vigtigste forklaring et egoistisk snæversyn i middelklassen.’

I år sendte Helle Thorning-Schmidt sin datter i privatskole. Det havde hun mange gode forklaringer på. ’Egoistisk snæversyn’ var ikke en af dem.

Kreativ
Også når det handler om samfundets nøgletal, har Helle Thorning-Schmidt et skrøbeligt greb om virkeligheden.

Ekstra Bladets Bent Falbert påviste for snart 14 dage siden i en selv for ham usædvanligt ondskabsfuld ’Gabestok’, at formandens brug af tal er mere end almindeligt kreativ.

Ja, han anklagede hende lidt ugalant for at lyve. Hun har tilsyneladende ikke haft tid til at svare, og det kan man jo godt fundere lidt over.

Helle Thorning-Schmidt har sørme fortjent en torsk – men det har kandidaten i morgen godt nok også.