Villy's Vendekåbe stinker af torsk

En meget fleksibel mand: SF’s leder er villig til at mene hvad som helst, hvis bare det kan bringe ham nærmere en ministertaburet

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann

- Jeg navigerer i forhold til mine grundholdninger.

Sådan sagde Villy Søvndal, da Ekstra Bladet konfronterede ham med de mange holdningsændringer, som han har stået for de seneste år. Det er vel ikke helt klart, hvad SF’s store rorgænger mener med sætningen, men sikkert er det, at målet med sejladsen er en ministerpost.

Eksemplerne på mandens holdningsmæssige fleksibilitet er så talrige, at der ikke er plads til at bringe dem alle her, men vi kan tage et lille udvalg:

Brorsons Kirke
Villy Søvndal var først imod 24-årsreglen. Så var han pludselig i et udspil fra S-SF for. Først var han en varm tilhænger af efterlønnen. Så ville han godt se kritisk på ordningen. Dagen efter ville han alligevel ikke.

Rydningen af Brorsons Kirke var han egentlig imod. Men så var han for. Han har tidligere forfægtet Tibets ret til selvbestemmelse. Så stemte han for en erklæring om, at Tibet er en del af Kina.

Tidligere var han modstander af EU. Nu er EU helt fin. Og så videre.

Villy Søvndal er meget lydhør over for meningsmålinger. For nogle år siden scorede han ved at erklære om de islamistiske galninge i Hizb ut-Tahrir:
’Til disse mørkemænd vil jeg sige: gå ad helvede til.’

Så da han fik nys om et møde på Holbergskolen i København, som var forbeholdt mødre, greb han til ord fra samme værktøjskasse: Mødet var ’helt forkert’, ’reaktionært’ og ’middelalderagtigt’.

Men denne gang var succesen behersket. Kun Dansk Folkeparti var enig, så få dage efter mente han det stik modsatte:

’Der kan være god mening i at holde et socialt arrangement for at knytte indvandrerkvinderne tættere på folkeskolen og nedbryde fordomme. Jeg støtter varmt projekter, der handler om at nå ind til de mest isolerede kvinder.’

Nøgenmodel
Det tog længere tid end normalt for ham at skifte mening, og forklaringen var nok, at han havde travlt ved kødgryderne. Han deltog nemlig samtidig i Kanal 5’s serie ’4-stjerners middag’, og det betød, at han i køkkenet i sin villa i Sdr. Bjert skulle lave mad til Familie Journals chefredaktør Anette Kokholm, skuespilleren Jan Linnebjerg – bedre kendt som kalendernissen Pyrus – samt nøgenmodellen Jackie Navarro.

Sætningen ser lidt løjerlig ud, når man betænker, at den handler om manden, der forventer at blive Danmarks næste udenrigsminister, men den er god nok. Han serverede i øvrigt ’Villys lammegryde’.

Villy Søvndals iver gør, at han nogle gange bliver en kende upræcis. Således sagde han til TV2 News, at kommunerne skal spare 24 milliarder i år. Det viste sig ved nærmere eftersyn, at stat, regioner og kommuner tilsammen skal spare 24 milliarder over de kommende tre år.

Ikke helt det samme, erkendte han:
– Ja, det var en finke, der røg af panden.

Så var vi tilbage i køkkenet igen.

Dorset-vittighederne
Eller også var sætningen formuleret af stand-up-komikeren Sebastian Dorset, som leverer SF-formandens vittigheder. Muligvis stammer alle Villy Søvndals udtalelser i år fra Sebastian Dorset. Han er nemlig en meget morsom mand, og det ville unægtelig forklare en del.

Villy Søvndal fortjener en torsk – trods det vil der i morgen være endnu en strålende kandidat.