Fik vikinger børn med indianerne?

Ny DNA-forskning tyder på, at et barn af en indianer og en viking blev født på Island - 500 år før Colombus sejlede til Amerika

Fik vikinger i Amerika, det de selv kaldte 'Vinland', børn med nogle af de indfødte indianere? (FOTO: AP)
Fik vikinger i Amerika, det de selv kaldte 'Vinland', børn med nogle af de indfødte indianere? (FOTO: AP)

Det er alment kendt at vikingen Leif 'Den Lykkelige' Eriksson, som den første europæer, gik i land i Amerika allerede år 1000.
Hvad der er mindre kendt er, at nye analyser af en særlig type DNA, som kun overføres fra mor til datter, har forskere nu fundet hos mere end 80 nulevende islændinge. Der er tale om en særlig genetisk variant, som, med meget få undtagelser, kun findes hos amerikanske indianere.

Indianer født på Island
Den særlige variant blev indført i de islandske gener omkring år 1000, da det første barn af en viking og en indianer blev født på Island, postulerer islandske forskere i forlængelse af opdagelsen.

- Vi ved at vikingerne sejlede til Amerika, siger Agnar Helgason fra Islands Universitet. ’og så formoder vi, at de nok mødte nogle indfødte, og endte med at tage mindst én kvinde med tilbage. Det lyder muligvis overraskende og interessant, men det er egentligt ikke så utroligt. Det er umiddelbart også den mest nærliggende forklaring på den genetiske variant’, forklarer Helgason.

Ingen historiske kilder
Der er dog ingen af de kendte historiske kilder der bakker Helgassons teori op. Det er ikke muligt st spore familierne med den genetiske variant tilbage til mere end 1700-tallet via bl.a. gamle kirkebøger. ’For mig giver det ingen mening’, siger Grønlandsforsker Hans Gulløv. ’Jeg kender ikke til nogen historiske kilder der fortæller at vikingerne tog indianere med hjem. Men ofte må vi, når nye data afdækkes, genskrive historien’, slutter Gulløv.

Teorien om, at børn af vikinger og indianerne lever videre i de nordiske gener er plausibel, men tror du på det?

Kilde: National Geographic

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter