Alenemor søger Julehjælp for børnenes skyld

Der er nu samlet 1.6 mio kroner ind til Julehjælp 2010. Læs her om Elisabeth - alene med to børn - der kæmper både med økonomi og følelser op til juleaften

Elisabeth Rasmussen med Frida på 7 år og Silas på 8 måneder. (Foto:Anders Brohus)
Elisabeth Rasmussen med Frida på 7 år og Silas på 8 måneder. (Foto:Anders Brohus)

Julen er glædens fest. Men for mange kan det også være en svær tid at komme igennem. Især hvis man har mistet et nært familiemedlem.

– Jeg mistede min mor i sommer. Så juleaften bliver da svær, når vi pludselig er en mindre. Men så hjælper det heldigvis at have børnene.

Elisabeth Broberg Rasmussen glæder sig – trods tabet af moderen – til juleaften sammen med sin far og sine to børn, Frida på syv og Silas på otte måneder.

Den 39-årige alenemor fra Herning lægger stor vægt på at skabe en rigtig hygge-jul for de to unger, selv om hun økonomisk ikke har meget at gøre godt med.

– Lige nu er jeg på barsel. Men ellers har jeg været på kontanthjælp på grund af voldsomme depressioner og angst. Jeg er butiksuddannet og har tidligere arbejdet på Flyvestation Karup og i en edb-butik. Jeg vil gerne arbejde, men magter det slet ikke for øjeblikket, fortæller Elisabeth.

Køber alt på tilbud
Når alle faste udgifter er betalt, har Elisabeth og familien 5500 kroner om måneden at leve for.

– Det beløb skal dække mad, tøj, bleer, gaver og de sædvanlige ting, man bruger i en husholdning. Jeg sparer alle steder. Tøj til mig selv køber jeg stort set ikke. Maden bliver altid købt på tilbud i Aldi og Fakta.

– Vi laver ofte mad sammen med nogle venner, fordi det er billigere. Tøjet til børnene finder jeg typisk i Føtex og Kvickly, fortæller Elisabeth, mens lille Silas drøner rundt på gulvet mellem sit legetøj, som han har fået foræret af en veninde til moderen.

Den lille, charmerende purk er endnu ikke i stand til at bedømme, hvor meget hans gaver koster. Men det kan Frida på syv til gengæld.

– Hende kan du jo ikke længere ’spise af’ med noget fra Tiger. Hun sammenligner jo uvilkårligt sine gaver med, hvad de andre børn i klassen får. Hun vil selvfølgelig gerne have det samme som dem. Som forælder vil man nødig skuffe sine børn. Man får jo også let dårlig samvittighed over for dem, konstaterer Elisabeth Broberg Rasmussen.

Derfor har hun endnu en gang søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp. For det er en hjælp, der kan tage byrden fra skuldrene i julen.

Jeg får ro i sindet
– Det giver mig virkelig ro i sindet, hvis jeg ved, at der er styr på disse ting. Ellers kan juleaften jo være meget belastende. Med julehjælp kan jeg koncentrere mig om julehyggen med børnene, fordi jeg så ved, at der både er mad og gode gavekort med, så ungerne kan få en fin jul, smiler Elisabeth.

Taler om de to ferier
Familien skal have and i år.
– Vi har tradition for at spise and, så det glæder vi os til. Det har vi normalt ikke råd til. Jeg har det egentlig ikke godt med at søge julehjælp. Men igen: Jeg er nødt til at tænke på mine børn, og så må jeg leve med at skulle have hjælp.

Elisabeth har to gange været på sommerferie med Dansk Folkehjælp. Den ene gang var i Vigsø og den anden i Middelfart.

– Frida taler hele tiden om de to ferier. De har betydet meget for os, og jeg er taknemmelig for dem. På ferien kunne jeg slappe af og være der for hende hele tiden. Samtidig var det rart at være sammen med ligesindede, som heller ikke har for meget i hverdagen. Der er ingen, som ser ned på en.

Deltag i debatten om fattigdom i Danmark. Skriv et læserbrev.

– Men lige nu ser vi frem til julen med and, gaver og masser af juleknas, lyder det fra den 39-årige alenemor.

Støt Julehjælp 2010 således:

SMS: julegave til 1999 og støt med 150 kroner. Beløbet + alm. sms-takst trækkes automatisk på næste mobilregning

Ring 90 565 444 og støt med 100 kroner pr. opkald. Beløbet trækkes automatisk på næste telefonregning

Indsæt dit bidrag på konto i Arbejdernes Landsbank reg. nr. 5301 konto nr. 0 333 666, mærk dit bidrag julehjælp