'Umuligt at holde jul for 200 kr.'

Trods lavvande i pengepungen håber Maria at kunne give Mathias og Marcus en god jul, der som sædvanlig fejres sammen med Marias voksne børn på 25, 22 og 18 år.

Maria Løve Østerbye med sine to drenge  Mathias og Marcus. (Foto: Per Rasmussen)
Maria Løve Østerbye med sine to drenge Mathias og Marcus. (Foto: Per Rasmussen)

– Det er svært at forklare børnene, at man kun har 200 kroner at holde jul for.

Med tårer i øjnene fortæller Maria Løve Østerbye om udsigten til en næsten mareridtsagtig juleaften i fjor, hvor hun ikke havde en klink til at forsøde højtiden for sine elskede tvillinger, Mathias og Marcus på ti år.

Reddet i sidste øjeblik
– Heldigvis trådte Dansk Folkehjælp til i allersidste øjeblik med både julepakke og gavekort, så vi alligevel fik en hyggelig aften med god mad og gaver til drengene. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden den hjælp.

– Derfor har jeg da også meldt mig som indsamler i år, så jeg måske kan yde lidt til gengæld, siger den 44-årige alenemor i Nakskov.

2200 kr. om måneden
Hun har også selv søgt om julehjælp igen i år, fordi tilværelsen på kontanthjælp ikke har gjort hendes og sønnernes liv lettere.

– Jeg håber naturligvis på, at vi bliver tilgodeset. Det er nødvendigt, når man kun har 2200 kroner tilbage om måneden, efter at alle de faste udgifter er betalt, siger Maria Løve Østerbye, som siden bruddet med børnenes far for flere år siden har boet alene med dem.Ønsker sig sko
Sidste år fik hun mulighed for at opfylde tvillingernes ønsker om flot sportstøj med DBU-logo og nogle spil fra Fætter BR, som vakte stor glæde.

I år står der bl.a. rundbold-bat, løbehjul og nye sko på ønskeseddelen. Sko fordi drengene kun har et par hver.

Samler flasker
– Mathias og Marcus har i år selv sparet sammen til en Wii ved at samle flasker. Det synes jeg er flot. Men de mangler både spil og andet udstyr. Så det står vist øverst på deres liste.

– Forhåbentlig får jeg råd til at købe et eller andet i den retning. Men nu må vi se, siger Maria.

Den lille familie elsker julen, selv om højtiden rent materielt er blevet fattigere, siden moderen blev alene med sine sønner.

Jeg klunser
– Jeg kæmper med en gæld efter et brudt forhold. Men i Nakskov er det umuligt at få et arbejde, så vi må klare os for min kontanthjælp. Det betyder, at jeg køber tøj til os alle i genbrugsforretningerne.

– Jeg klunser på genbrugsstationer, har købt møbler hos Frelsens Hær og går altid efter de fødevarer i supermarkederne, som nærmer sig sidste salgsdag og derfor sælges billigere, siger Maria Løve Østerbye.

Trods lavvande i pengepungen håber hun at kunne give Mathias og Marcus en god jul, der som sædvanlig fejres sammen med Marias voksne børn på 25, 22 og 18 år.

Støt Julehjælp 2010 således:

SMS: julegave til 1999 og støt med 150 kroner. Beløbet + alm. sms-takst trækkes automatisk på næste mobilregning

Ring 90 565 444 og støt med 100 kroner pr. opkald. Beløbet trækkes automatisk på næste telefonregning

Indsæt dit bidrag på konto i Arbejdernes Landsbank reg. nr. 5301 konto nr. 0 333 666, mærk dit bidrag julehjælp