Staten skal producere vindmøller

Det danske produktions-apparat pakkes i containere og sejles bort - men hvorfor går stat, kommuner og fagbevægelse ikke sammen om at bygge vindmøller?

Mattias Tesfaye. (Foto: Thomas Sjørup)
Mattias Tesfaye. (Foto: Thomas Sjørup)
I SIDSTE UGE var der 2001 danskere, der mistede arbejdet. Den ene var DR-general Plummer. De sidste 2000 var Vestas-arbejdere.

Den ene sagde selv op, efter at han blev taget på fersk gerning med fingrene i kagedåsen med dårlig moral. De sidste 2000 fik sparket uden at have gjort noget galt.

Den ene fik 6.400.000 af dine licenskroner i et sidste gyldent håndtryk, før han forlod den virksomhed, han havde svigtet. De sidste 2000 fik fem kolde tæer i røven og har i dag sendt deres tillidsfolk til Fredericia for at forhandle lidt håndører i aftrædelsesgodtgørelse.

Vestas-arbejderne forsøger at få støtte til at blive omskolet. Jeg håber, de når at få aftalerne på plads, inden regeringens meget drastiske nedskæringer på de ufaglærtes uddannelsesmuligheder træder i kraft fra nytår. Men hvorfor skal de egentlig omskoles?

INDTIL FOR EN uge siden var alle enige om, at vindmøllerne var kronjuvelen i dansk industri. Derfor blev produktionen støttet så massivt op gennem 90’erne.

Derfor har kommuner som Langeland, Ringkøbing og Nakskov kastet enorme ressourcer ind på at skabe gode forhold for fabrikkerne. Derfor startede der for blot tre uger siden 12 Vestas-lærlinge på verdens første vindmølleuddannelse i Skjern.

Selv i Statsministerens åbningstale advarede Lars Løkke om, at Danmark kunne blive afhængig af Irans og Ruslands olie, hvis ikke vi satsede noget mere på vindkraft. Alle var enige! Men hvis vindkraft er fremtiden, hvorfor tillader vi så, at fremtiden flytter til Kina?

BESTYRELSEN I Vestas flytter produktionen det øjeblik, de mener at kunne tjene flere penge andre steder. Statsstøtten og lokalsamfundene tænker de lige så lidt på, som Plummer bekymrer sig om licensydernes penge.

Sådan er kapitalismen. Kortsigtet. Grådig. Og satans utaknemmelig. Svigt og forræderi ved højlys dag, hvis du spørger mig.

Nu står flere tusind familier uden arbejde i nogle områder af Danmark, der i forvejen er hårdt ramt af ledighed. Mange af dem får svært ved at flytte, for hvem vil købe hus i et lokalsamfund, hvor arbejdspladserne lukker?

JEG HAR UTALLIGE gange foreslået, at Danmark, ligesom vores nabolande, burde have en industripolitik med det klare formål at fastholde produktionsjob. Men vores erhvervsminister – mangemillionæren Brian Mikkelsen – sidder på hænderne og har mere travlt med at forklare, hvorfor han fik sin borgerlige kammesjuk Plummer placeret som boss i DR Byen. Alt imens det danske produktionsapparat pakkes i containere og sejles bort. Det kan vi da ikke bare stå og se på!

VI BURDE tage sagen i egne hænder og selv opstarte vindmøllefabrikker på de arealer, Vestas efterlader.

Staten kunne eje en tredjedel og forpligte sig til, at nye havvindmølleparker skulle købes herfra. Udkantskommunerne kunne eje en tredjedel og forpligte sig til at sikre gode erhvervsvilkår. Fagbevægelsen kunne sikre den sidste tredjedel ved at lade pensionsmilliarderne blive investeret i sund, dansk vindmølleproduktion.

Vi har verdens højest uddannede arbejdskraft inden for vindmølleindustri – de skal da ikke omskoles til pædagogmedhjælpere. Og vi har bred politisk enighed om at bygge flere vindmøller – både på land og på havet.

Hvorfor køber vi dem ikke af os selv?0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere