Derfor ser pigerne billige ud for tiden

Jeg kan ikke forstå, at BILLIG er, hvad man skal være i dag for at få lortet til at køre rundt! Vi har finanskrise… o.k., jeg sælger ALT!

Trine Appel.
Trine Appel.

JEG TRÆDER IND i en tøjbutik på jagt efter lidt lækkert at muntre garderoben op med. Musikken, der møder mig, er Wham: 'Wake me up before you go go'. Synet fra tøjstativerne sender min krop ud i akut svedetur: Pastelfarver, gamacher i så spraglede mønstre, at de burde forbydes i trafikken for ikke at distrahere. Der er skulderpuder, sløjfer, tingeltangel og dillerdaller. Kropsnære kjoler i riffelstof – lige til at spille 'franskbrød' på (det instrument vi alle blev budt i skolen, et udhulet træinstrument med riller, fordi vi ikke bestred triangl eller rytmeæg!).

Der er snow-washed jeans og ekspeditricer med asymmetrisk frisure, kort sagt: 80'erne! Ingen tvivl: Jeg er fanget i en tidlomme. Filmen 'Tilbage til fremtiden' er pludselig ikke fiktion, og jeg må kigge ned ad mig selv for at tjekke, om jeg er 14 år eller 37. Den er sgu god nok. Dellen på maven afslører, at den har produceret tre unger, og farmorflæsket på overarmene indikerer, at det langtfra er hvalpefedt. Så hvad er det med de 80'ere? Hvorfor vil det årti ikke bare dø, DØ? Hvorfor skal vi konstant mindes den dårlige smag?

SVARET LIGGER I finanskrisen. Kartoffelkuren i 80'erne sendte alle ud i en desperat søgen efter fest og farver. Nu har vi finanskrise igen, og designere har stukket hovedet ned i udklædningskassen fra krisetider. Utroligt, at man ikke kan finde på noget nyt! En modeforsker sagde engang, at når vi ikke har penge mellem hænderne, vil vi have farve på væggene.

Husk bare de røde svampeskurede vægge, alle måtte have i slutningen af 80'erne, og masser af dimmerlimmer! Liv og tøj med gang-i-den. Men når vi har penge nok, skal hele molevitten males hvidt. Tøjet skal afspejle ro og fred, gerne en lidt buddhistisk fornemmelse for næstekærlighed. Derfor de mange livsstils-bølger op gennem 90'erne og indtil krisen – feng shui, få orden i dit kaos, skær alt overflødigt væk. Det giver jo på INGEN måde mening. Det er sgu da netop, når vi ikke har penge, vi burde rydde ud, sælge lortet og få styr på økonomien.

JEG BETRAGTER nogle megahøje stiletter med plateausål. Hvis man vrikker om på sådan et stillads, kan man døje med en forstuvning i et år. Noget andet er, at de piger, jeg ser klampre rundt i gaderne på en helt almindelig onsdag med de klodser, ligner tøser, der sælger andet end søde smil. Jovist ser kvinder dejlige ud med hæl. Hofterne vugger yndigt og får mænd til at vende sig om. Men hvorfor i alverden skal de ligne ludere? Er det, fordi at krisen kradser så meget, at alt er til salg?

MÅSKE ER DET som i Anden Verdenskrig, hvor man malede streger på benene, fordi man ikke havde råd til de rigtige nylonstrømper med søm på læggen. Vi skal lade, som om alt er perfekt for at narre fjenden. Men undskyld, hvem narrer vi her? Skal vi alle kneppes og af hvem?

Jeg går i hvert fald hjem uden at shoppe noget som helst og føler mig en smule gammel. Måske kan jeg ikke forstå, at BILLIG er, hvad man skal være i dag for at få lortet til at køre rundt! Vi har finanskrise… o.k., jeg sælger ALT!

0 kommentarer
Vis kommentarer