Domstol lukker grænsefidus: Fleggaard rolig

Det er slut med at bruge en speciel grænsefidus til at købe billigt bådudstyr i Tyskland for at spare den høje danske moms

Lige over grænsen, mener nogen om Fleggaards reklamefilm, og nu mener Højesteret at en konsturktion som Fleggaard ind gik i for 12 år siden var ulovlig. (Screendump fra Fleggaards reklame)
Lige over grænsen, mener nogen om Fleggaards reklamefilm, og nu mener Højesteret at en konsturktion som Fleggaard ind gik i for 12 år siden var ulovlig. (Screendump fra Fleggaards reklame)

I en principiel dom fastslår Højesteret, at en grænsefidus, der bruges af flere firmaer i Danmark, er ulovlig, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Retssagen handlede om firmaet Jet-Trade, der i årene 1998 til 2002 solgte jetbåde, jetski og bådtrailere i Århus og lod kunderne afhente varerne i Tyskland, så de slap for momsen. På det tidspunkt var den danske moms 25 procent, mens den i Tyskland var 15 procent.

Højesteret lagde i afgørelsen vægt på, at kunderne kunne se bådene i Jet-Trades forretningslokaler i Danmark. Efter kunden havde valgt en båd, kontaktede Jet-Trade i Århus butikskæden Fleggaard ved den dansk-tyske grænse og oplyste, at der ville komme en kunde. Derefter transporterede Jet-Trade båden til Tyskland, hvor kunden så hentede den hos Fleggaard. Fleggaards fortjeneste bestod i et fast beløb på 500 kroner pr. båd.

Vi gør intet ulovligt
Hos Fleggaard siger direktør Jens Klavsen, at sagen er 12 år gammel, og ingen betydning har for den måde Fleggaard sælger varer på i dag. Fleggaard har et demonstrationslokale med varer i Danmark, hvor man kan se elektronik og hvidevarer, men når man har set varerne, kører man til Tyskland og foretager handlen hos Fleggaard i Tyskland.

- Det vi gør er fuldt lovligt, og det har vi skatteministeriets ord for. Vi har lager og udsalgsteder i Tyskland, og hvis man skulle forbyde os, skulle man faktisk lukke grænserne, siger Jens Klavsen.

Fatal for dansk erhvervsliv
Steen Pedersen fra Jet-Trade står efter afgørelsen til at skulle betale 2.6 millioner i moms til den danske statskasse, og han raser over Højesteret.
- Det er en fatal afgørelse for dansk erhvervsliv. Nu kan jeg bare se kunderne komme og kigge på varerne hos, og så se dem smutte til udlandet og handle. Og derfor overvejer jeg at lukke mit firma og flytte til Tyskland, for på den her måde, kan jeg ikke drive forretning i Danmark.

Jet-Trade stoppede med grænsearrangementet i 2002, men hvad mener du om højesterets afgørelse?

0 kommentarer
Vis kommentarer