'Gør Wilders til statsminister'

Kommer Geert Wilders i regering, er det et problem - og hvis ikke er det næsten værre. nationen!-medlem Kim J. mener han skal være statsminister

Det politiske liv i Holland er i chok efter parlamentsvalget i forgårs, som vendte op og ned på partistørrelser og ikke mindst næsten tredoblede mandattallet for Geert Wilders og hans fremmedfjendske Frihedsparti.

– Vi vil med i en ny regering. Ingen kan længere forbigå os, erklærede den omstridte højrepopulist med de afblegede, lyse lokker efter triumfen, som sendte Frihedspartiet frem fra ni til 24 mandater.

Krise og ingen regering
Manden, der nu får hovedbruddet med at danne en ny regering, bliver den liberale Mark Rutte. Hans parti, VVD, de højreliberale, endte som landets største sammen med det socialdemokratiske arbejderparti, men ikke meget større end Wilders' flok.

– Det bliver et kompliceret puslespil, erkender Rutte. Han lovede i går, at der allerede i næste måned vil være en ny regering i arbejdstøjet og klar med de nødvendige modtræk mod den økonomiske krise. Men ikke mange tror på, at det går så hurtigt.

Holland har tradition for, at det gennemsnitligt tager 87 dage at danne en ny regering. Og denne gang er situationen langt vanskeligere.

Gav indrømmelser
Foruden Wilders' store fremgang er parlamentet delt næsten lige mellem højre og venstre. Socialdemokraterne og venstrefløjen vil ikke have noget at gøre med Wilders, som er en international paria. Og de kristelige demokrater, som tabte valgte, vil helst heller ikke.

Wilders selv åbnede i går op for indrømmelser på det sociale område under de kommende nedskærings-forhandlinger.

Han afviser ikke længere, at det kan komme på tale at sætte pensionsalderen op fra 65 til 67 år. Men i forhold til landets talstærke indvandrerbefolkning bliver der ingen kompromiser.

Den britiske avis The Guardian trækker det hollandske dilemma op:

– Hvis Wilders kommer i regering, står Holland med en minister, som senere i år skal i retten –anklaget for at opildne til racehad ved at sammenligne islam og nazismen.

– Og hvis man holder ham ude fra en bred koalition, kommer landets elite under anklage for at lade hånt om det hollandske demokratis spilleregler, skriver The Guardian.

Men hvad mener du? Skal Wilders i regering?
nationen!-medlem Kim J. siger ja, og mener endda han skal have en fremtrædende post:
- Wilders siger jo bare det de fleste af os tænker. Jeg siger gør ham til Statsminister.

Men andre på nationen! er ikke begejstret for Wilders valgresultat:
- Føj Holland. Har nu mistet al lyst til nogensinde at besøge jeres land, skriver Thomas J. og Peter P. er også bedrøvet:
- På mange måder minder Holland om Danmark. Et tidligere lille frit land, som nu styres af et parti, der kun kan holde på magten ved at skræmme folk.

0 kommentarer
Vis kommentarer