Tæsket, misbrugt og så flået fra hinanden

nationen! raser over følelseskolde bureaukrater: Lyt til nødråbet fra de tvangsfjernede børn - spred dem ikke for alle vinde

Her boede de ni søskende, men i dag er de flået fra hinanden og fordelt på fem forskellige adresser.  (Foto: Ernst van Norde)
Her boede de ni søskende, men i dag er de flået fra hinanden og fordelt på fem forskellige adresser. (Foto: Ernst van Norde)

- Det er både uanstændigt og for meget kassetænkning, at sprede de ni søskende for alle vinde. Man kan simpelthen ikke være bekendt, at ignorere deres nødråb om at forblive samlet.

- De unger er jo i forvejen hårdt ramt med forældre, der sidder fængslet sigtet for vold misrøgt og seksuelle overgreb. Man kan simpelthen ikke være bekendt mod deres ønsker, at placere børnene hos fem forskellige plejefamilier og institutioner, siger Inger Ø. selv socialrådgiver, og med stor erfaring i anbringelser af børn.

De ser ikke hinanden
To af børnene fra Brønderslevsagen, Michael på 18 og Louise på 15, står i dag frem i Politiken og protesterer mod, at søskendeflokken anbringes fem forskellige steder. Børnene er på 18, 15, 12, 11, 9, 7, 5, 3 og 1 år.

Læs også: Hun var sin fars slave

Som reaktion på kritikken valgte Brønderslev i forgårs at hastefjerne fire af børnene fra deres midlertidige aflastningsfamilie i en anden nordjysk kommune.
- Jeg har det ikke godt med, at vi ikke kommet samme sted hen. Lige nu ser vi ikke hinanden. Vi ender med at vokse op og ikke kunne kende hinanden igen, siger storebror Michael 18 år i dag i et nødråb i Politiken.

Har ret til at blive hørt
Michael er sur på Brønderslev Kommune, fordi kommunen har valgt at sprede søskendeflokken ad, uden overhovedet at spørge ham om hans mening.
- Jeg ved ikke, hvorfor kommunen har taget den beslutning, det har vi ikke fået noget at vide om. De har bare taget den. Jeg ville gerne have haft lov til at sige min mening om, hvad der er bedst for dem. Jeg synes, at det er for dårligt, at der ikke er nogen, der har spurgt mig. Jeg vil da mene, at jeg har ret til at blive hørt, når jeg nu engang er den, som kender dem bedst, siger Michael.

Hjælp de stakkels børn
Anders B. på nationen! bakker Michael op:
- Alle kan se, at det en praktisk besværlig situation at håndtere så mange børn med så stor aldersforskel. Men ønsker børnene kontakt med hinanden, så må vi gøre alt for at opfylde deres ønske om at være sammen så meget, det er praktisk muligt. De stakkels børn har jo kun hinanden. Det her er jo en helt ekstraordinær situation, som kræver en helt ekstraordinær reaktion og indsats.

Følelseskolde bureaukrater
Lars B. på nationen er virkelig vred:
- Håndteringen af disse hårdt ramte børn er jo bureaukrati, når det er værst. Man må bare konstatere, at skrankepaver desværre hverken har fornemmelse for virkeligheden eller følelser overfor andre folk. De følger bare reglerne slavisk. Det er sgu dem, der burde tvangsfjernes.
Britta D. forstår ikke, at Brønderslev Kommune kan være total ligeglad med, hvad børnene gerne vil?
- Er det virkelig nødvendigt at plage de stakkes børn mere end de allerede er i forvejen?

Henrik D. er helt enig: - Det virker fuldstændig pløk, at man ikke holder sådan en børneflok samlet. De har da om noget brug for hinanden. Der er Ingen grund til at tale om manglende menneskerettigheder i udlandet, når det danske hus byder på det hele bare i kommunalt regi.

Bedst at blive samlet
Karen Kildedal, der er lektor ved Aalborg Universitet, mener, at det ’lyder af meget’ med fem steder til de ni søskende. Hun siger til Politiken:
- Det er helt klart det bedste at forblive samlet. Med ni børn kan det være svært at opfylde alle deres individuelle krav på et sted, men man kan bygge en slags institution op om børnene, en forstærket plejefamilie, siger hun.

Stort tab for søskende
Samme opfattelse har Tine Egelund, seniorforsker ved SFI, Det nationale Forskningscenter fort velfærd:
- Vi ved fra forskningen, at mange anbragte børn senere i livet oplever et stort tab af relationer til søskende. så hvor det overhovedet kan lade sig gøre, må man prøve at lade dem forblive sammen.

Kun følelseskolde bureaukrater kan finde på at splitte de ni tvangsfjernede børn på fem forskellige steder, og ignorere deres nødråb om at blive sammen, mener nationen!

Hvad mener du ?

Sagen om de misrøgtede børn i Brønderslev

* I slutningen af februar kontakter en 20-årig kvinde politiet og anmelder, at hun har været udsat for systematisk misbrug og vold af sin far og stedmor i hjemmet i Serritslev uden for Brønderslev.
* I huset bor også den 20-åriges otte søskende og stedsøskende.
* Børnene bliver siden tvangsfjernet og er i dag anbragt, dels på institutioner, dels hos plejefamilier.
* Nordjyllands Politi beslutter at sigte begge forældre for misrøgt. I forvejen var de sigtet for vold og seksuelle overgreb mod den 20-årige datter, der gik til politiet med sagen.
* Brønderslev Kommune beslutter at fjerne fire af de fem børn, som var anbragt hos en midlertidig aflastningsfamilie i en anden kommune. Dermed fremrykkede kommunen en allerede truffet beslutning om, at de fire den 1. juni skulle flyttes til varige opholdssteder.
* Tilbage hos aflastningsfamilien, som i februar tog imod alle ni børn, er nu kun en 18-årig, myndig søn.

kilde: ritzau