Multinationale snyder for milliarder

Slipper for nemt: Enhedslistens Frank Aaen vurderer, at staten kan hente 5-10 milliarder ekstra skattekroner hos de store selskaber

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) har de sidste par uger været på turné hos diverse nyhedsmedier med det glade budskab, at de multinationale selskaber – danske som udenlandske – nu betaler langt mere i skat end tidligere.
Sidste år fandt Skat således fejl i 32 virksomheders såkaldte transferpriser. Typisk har virksomhederne solgt varer til sig selv på tværs af grænser og selskabsdannelser til fiktive priser
På den baggrund har Skat forhøjet selskabernes skattepligtige indkomst med 15 milliarder kr. Det lyder imponerende, men hvor meget det rent faktisk betyder i ekstra skatteindbetalinger i sidste ende vides endnu ikke.

For mange slipper
Enhedslistens finans- og skatteordfører Frank Aaen er ikke imponeret:
– Det er kun krummer, der nu kommer i statskassen fra de multinationale selskaber. Jeg vurderer, at der yderligere er mindst 5-10 milliarder kroner at hente i skat hos de multinationale.
– Alt for mange selskaber slipper stadig for at betale skat – eller slipper alt for billigt, siger Aaen til Ekstra Bladet.
Han har gennem de seneste 10 år gennemgået en lang række multinationale selskabers regnskaber.
Resultatet har han fremlagt i årlige ’multinasser’-undersøgelser, som igen og igen har dokumenteret Danmark som et rent slaraffenland for multinationale selskaber.

EL: Ansæt flere i Skat
Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er enig et stykke hen ad vejen:
– Frank Aaen har det med bare at slynge et stort tal ud, men jeg er dog enig i, at vi ikke blot taler om et stort millionbeløb. Vi taler potentielt om et milliardbeløb, siger skatteministeren til Ekstra Bladet.
Enhedslisten har en plan for, hvordan de anslåede 5-10 milliarder yderligere skattekroner hentes hos de multinationale:
– Der skal ansættes flere i Skat, og vi skal have bedre regler.
– Selskaberne skal oplyse om omsætning og skattebetaling i de enkelte lande. Og endelig skal revisoren også skrive under på, at selskabets oplysninger om handel med sig selv er rigtige, foreslår Frank Aaen.
Skatteministeren arbejder p.t. på en handlingsplan for, hvordan skatteligningen af de multinationale kan blive bedre.
Blandt de multinationale, der aktuelt har betalt solide efterregninger til Skat, er McDonald’s, Unilever, Shell og Intel.

Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen