Annonce:
Annonce:

Julen udstiller de fattige

De har brug for din hjælp: Ekstra Bladet og ASF Dansk Folkehjælp samler ind til fattige børnefamiliers jul

Jackie Kjøller, der er alene med Sarah og Simon, vender hver en femøre, men har alligevel ikke råd til at give dem en god jul. (Foto: Ernst van Norde)
Jackie Kjøller, der er alene med Sarah og Simon, vender hver en femøre, men har alligevel ikke råd til at give dem en god jul. (Foto: Ernst van Norde)
Annonce:
Følg nationen!

– Fattigdom er et stigende problem i Danmark. Uanset hvordan man ser på tallene, bliver der stadig flere danskere, der lever under fattigdomsgrænsen. Det er svært i det daglige at være barn i en fattig familie.

– Men i julen sættes fattigdommen for alvor i relief, når kammeraterne får store gaver, og der kun er råd til lidt i det fattige barns familie.

Sådan siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul, der står bag den fattigdomsanalyse, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udarbejder hvert år.

Hvor mange danske børn, der netop i år står foran en fattig-jul, kender ingen de præcise tal på. Men den seneste opgørelse fra 2006 viste, at mindst 45.000 børn levede i fattige familier. Og intet tyder på, at det er færre i år.

Annonce:

Da undersøgelsen blev lavet, var Danmark midt i en økonomisk optur –.nu kører det den modsatte vej med massefyringer og tvangsauktioner.

Juletræet er en grangren
Det er baggrunden for, at Ekstra Bladet for tredje år træk sammen med ASF Dansk Folkehjælp samler penge ind, så mange af de fattige familier kan få et tilskud, der kan give dem en god juleaften.

Hjælpen går i stor udstrækning til enlige forsørgere på kontanthjælp, der har helt ned til 2000 kr. om måneden til mad, tøj og fornøjelser, når de faste udgifter er betalt.

Et budget, hvor det ikke er muligt at lægge til side til gaver og flæskesteg, og hvor juletræet ofte er er en grangren med pynt i en vase.

Annonce:

Mad og gaver for 1500 kr.
Sidste år lykkedes det at indsamle samle knap 1,8 millioner kr., der var med til at forsøde julen for 1500 familier. I år er ambitionen et større beløb, fordi pengene ikke rækker til alle de familier, der søger om hjælp. I fjor kom der ansøgninger fra 2300 familier. I år har endnu flere søgt, og ansøgningsfristen udløber først i morgen.

Det er ASF Dansk Folkehjælp, der godkender ansøgerne og fordeler julehjælpen, hvor hver en krone –.bortset fra afgiften for sms og telefonindbetalinger –.går til julehjælp.

Hjælpen består af et gavekort på 500 kr. til Sportmaster, et gavekort på samme beløb til legetøj, og enten et gavekort til fødevarer eller en kurv til en værdi af yderligere 500 kr.

Halter hele tiden bagud
– Det er yderst sjældent, danske børn går sultne i seng pga. fattigdom. Fattigdommen i Danmark er ikke som fattigdommen i Afrika. Det er en relativ fattigdom, hvor man i forhold til det omgivende samfund og kammeraterne hele tiden halter bagud, siger Jonas Schytz Juul.

– De fattige børn kan ikke komme med til de samme fritidsinteresser, som kammeraterne. Tøjet er ofte fra genbrugsbutikker, og der er sjældent råd til ferierejser og andre fornøjelser.

Annonce:

Fastholdes i fattigdom
– Det er også et stort problem, at de børn ikke har samme muligheder for computer og netadgang i hjemmet som klassekammeraterne.

– Det sætter dem bagud i forhold til undervisningen, og det fastholder dem i den negative sociale arv, hvor de fører fattigdommen videre til næste generation, siger Jonas Schytz Juul.

Fattigdomsproblemet i Danmark er ikke kun stigende i omfang, der er også flere og flere, der bliver hængende i fattigdommen.

- SMS: HJÆLP til 1999 og støt med 100 kr. Beløbet plus almindelig sms takst opkræves automatisk på din næste mobilregning.

- Ring 90 565 444 og støt med 100 kr. pr. opkald

- Indbetale på bankkonto 5301 0 333 666, mærk dit bidrag "HJÆLP"

- Via vores hjemmeside: www.folkehjaelp.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: