Offentlig lønfest midt i kæmpekrise

Skolelærere, sygeplejersker og andre offentligt ansatte stiger over fem procent, mens privatansatte må nøjes med halvdelen

Lønnen stiger med over fem procent i det offentlige og mindre end det halve i det private.Foto Claus Bonnerup
Lønnen stiger med over fem procent i det offentlige og mindre end det halve i det private.Foto Claus Bonnerup

Midt i den mest alvorlige økonomiske krise i mands minde blomstrer lønfesten markant i fuldt flor i det offentlige. Mens private virksomheder op til denne søde juletid udsender fyresedler i tusindvis og vrider sig i desperation over halvtomme ordrebøger, så stiger offentlige lønninger med ekspresfart.
Nye tal fra Danmarks Statistik og Dansk Arbejdsgiverforening viser i følge Børsen, at lønnen fra tredje kvartal sidste år til tredje kvartal i år er steget med hele 5,1 procent i kommunerne og regionerne og med 4,8 procent i staten.

Private styrtdykker
Men samtidig har krisen og den kraftigt voksende ledighed i private virksomheder fået lønstigningerne på den private front til i samme periode, at styrtdykke til bare 2,4 procent. Det skal ses i lyset af, at den private sektor ellers altid er både lønførende og løndannende.
Og det bliver bedre endnu for de offentlig ansatte i forhold til de private ansatte.

Med raketfart
Lønfesten fortsætter det kommende år for skolelærere, sygeplejersker og andre offentligt ansatte. Lige nu stiger lønningerne i den offentlige sektor med raketfart efter sidste års dyre overenskomster, der blev aftalt få måneder før den økonomiske verdenskrise brød ud i fuld skala.

Hug på lønsedlen
Og for at det ikke skal være løgn, så slipper de offentligt ansatte også for et opsigtsvækkende hug på lønsedlen, som ellers kunne true næste års løndyl og skattelettelser.

Det skyldes i følge Børsen en særlig ordning, der binder lønstigningerne i den offentlige sektor fast til lønstigningerne i den private sektor. Og da lønningerne i den offentlige sektor stiger markant, mens lønstigningerne i den kriseramte private sektor er gået helt i baglås, så kunne det blive en kæp i hjulet i den offentlige lønfest. Det ville ellers i følge beregninger i LO koste - f.eks. en sygeplejerske - omkring 5.000 om året før skat, når månedslønnen f.eks. er 30.000.

Finansminister Claus Hjorth Frederiksen ønsker ikke at kommentere udviklingen, mens Venstres finansordfører Tina Nedergaard, siger, at hun ikke anser et løndyk for offentligt ansatte for at være realistisk.

Mens krisen har presset stigningerne i lønnen på det arbejdsmarked ned på 2,4 procent det seneste år, er lønningerne i staten og kommunerne og regionerne braget i vejret med mellem 4,8 og 5,1 procent

Bør de offentligt ansatte her under krisen følge lønniveauet på det private arbejdsmarked eller har vi råd til at give dem de større lønforhøjelser?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere