Er verden helt forfærdelig og farlig?

Selv om volden fylder meget i mediebilledet, er det altså stadig rimelig sikkert at færdes på gader og stræder i Danmark

Cecilie Beck. (Foto: Thomas Sjørup)
Cecilie Beck. (Foto: Thomas Sjørup)

NÅR BOMBERNE springer i Irak, Afghanistan eller Pakistan. Når danske soldater kommer sårede eller livløse hjem. Når formodede terrorister bliver pågrebet mistænkt for at planlægge terror mod danske mål, og når skuddene gjalder eller knivene svinges adskillige steder i landet, så er det jeg griber mig selv i at tænke, at verden er et forfærdeligt og farligt sted.

JEG SKAL BARE minde mig selv om bandekrigenes knap 150 skudepisoder i det seneste års tid. Eller at der formentlig hvert sekund sidder terrorister et eller andet sted i verden og planlægger det næste angreb. Eller på, hvor mange vrede unge mænd der har en kniv anbragt i inderlommen for en sikkerheds skyld, så er jeg allerede helt instinktivt overbevist om, at livet bliver konstant mere risikabelt, og at det aldrig har været farligere at bo tæt på andre mennesker end netop nu. At den verden, jeg kommer til at overlade til mine børn, bliver et værre og farligere sted end den verden, jeg selv kender i dag, og at deres børn kommer til at skulle kigge sig godt og grundigt over skulderen, inden de bevæger sig udenfor.

Men det er på ingen som helst måde rigtigt. Tværtimod.

FOR 10.000 ÅR siden, da vore forfædre var jægere og samlere, var risikoen for at dø af vold fra et andet menneske mellem 16 og 60 procent. I det samlede 1900-tal var risikoen for at komme af dage for et andet menneskes hånd en procent, til trods for at menneskeheden var igennem to verdenskrige i den periode. Hvis jæger- og samlersamfundets statistik skulle have været videreført, så ville to milliarder mennesker være blevet dræbt af andre mennesker igennem 1900-tallet. Nu blev det i stedet 'kun' 100 millioner, og selv om det også forekommer som en rimeligt uoverskuelig mængde, er det alligevel en heftig forskel.

VOLDEN ER STEGET ganske vist markant i visse områder. Men der er dog ingen grund til at føle sig særligt udsat som dansker. De seneste ti år har antallet af danskere, der har været udsat for vold, været mere eller mindre konstant. Antallet af anmeldelser er godt nok steget en anelse, men alle undersøgelser viser, at det er, fordi vi anmelder mere, end vi gjorde før.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke skal gøre noget ved den vold, der findes. Terrorister, bandeidioter og andre psykopater, der render rundt og skyder, stikker eller slår, skal vi selvfølgelig bekæmpe med alle rimelige midler. Vi skal bare huske at sætte det i perspektiv. Selv om volden fylder rigtig meget i mediebilledet, og dermed i vores bevidsthed, så er det altså stadig rimelig sikkert at færdes på gader og stræder i Danmark. I hvert fald så længe man ikke hedder Brian Sandberg.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere