Hvor var du da Berlin-muren faldt?

I dag er det 20 år siden, Østtyskland kollapsede og åbnede grænserne. Men hvad lavede du på den historiske dag i 89', og hvad betød muren for dig?

Folket, hammer og mejsel angreb den forhadte mur. (Polfoto)
Folket, hammer og mejsel angreb den forhadte mur. (Polfoto)

En forhadt 106 kilometer lang og 3,6 m høj betonmur. Det var Berlin-muren som den så ud, den aften i 1989, da et forvirret politbureaumedlem på i direkte TV-transmitteret pressemøde, læste op af beslutningen om at tillade borgerne at rejse frit over grænsen til Vesttyskland.

Det nye 'rejsereglement' blev modtaget med vantro af befolkningen, da det blev læst op kl. 18.57 - men efter kort tid begyndte folk at strømme til muren. Resten af verden fulgte med i radioen og vidste, at der var noget stort i gære.

Men hvad lavede du den aften - og betød murens fald noget for dig?

Med junlende vesttyskere på den ene side og spændte østtyskere på den anden side, valgte grænsevagterne ved overgangen Bornholmer Straße, at åbne for fri passage. Det skete klokken en halv time før midnat, og andre grænseposter fulgte hurtigt efter. Muren var faldet, og i dag er det kun stasi-spion-historier og besøg ved Checkpoint Charlie, der dukker op nyhedsstrømmen fra DDR-tiden.


Den tysk-tyske grænse fotograferet i 1978. AP

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere