OK at fuppe rygere med 'skræmmefedt'?

Fedtet er ikke fedt, men en kunstig blanding, og blodåren er ikke en blodåre, men lavet af latex. Er det OK, at lade som om det er ægte?

- Rygning ødelægger blod-årernes inderside, så farligt fedt hober sig op.
- Så meget blev fundet i hovedpulsåren på en almindelig ryger.

Sådan lyder det i 'skræmmefedt'-kampagnevideoen fra Sundhedsstyrelsen, der skal få rygere til at droppe tobakken. Men det er filmfedt, og der er tale om en kunstig blodåre, og eksperterne, har aldrig selv oplevet fedt i ryger-årer i det omfang:

Aldrig set en sådan en blodåre
- I mine 20 år i specialet har jeg aldrig set en blodåre hos en ryger, der så sådan ud, siger Birgit Wolff, overlæge ved Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T på Odense Universitetshospital til MetroXpress og Leif Panduro Jensen, overlæge på Karkirurgisk Afdeling B på Gentofte Amtssygehus og formand for Dansk Karkirurgisk Selskab siger:
- Det er et meget forstærket udtryk.

Kunstig blanding
På Sundhedsstyrelsen hjemmeside kan man læse, at:

- Den viste aorta er en model skabt af latex, og den substans, der presses ud af åren, er en særlig kunstig blanding, der er tilstræbt at ligne det naturlige materiale, som findes i tilstoppede årer.

Men er det OK, at bruge latex og kunstige blandinger i en kampagne-film, der skal se ægte ud?

Nej, mener Dansk Rygerforening:
- Styrelsen skulle skamme sig. Det er skandaløst, at en skatteyderbetalt vigtig offentlig instans er bemandet med så moralsk anløbne beslutningstagere.

Minister: kampagnen virker
Sundhedsministeren siger i en pressemeddelelse, at de stærke billeder af ødelagte lunger, hjerner, blodårer og øjne, som den nationale rygestopkampagne via TV har bragt ind i danskernes stuer, har fået mange rygere til at reagere.

- Kampagnen virker. Den får en masse rygere til at tage fat i problemet og søge hjælp. Det er drøngodt! Får man hjælp til at kvitte tobakken, er chancen, for at det lykkes, nemlig fem gange større.

1 af 2 Sådan ser en 'drik sundt'-kampagne fra New York ud.
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere