Forsker: Lad 16-årige køre bil

Unge under 18 år kører allerede i forvejen bil på livet løs.

Skal 16-17-årige også have kørekort?Modelfoto: Anthon Unger
Skal 16-17-årige også have kørekort?Modelfoto: Anthon Unger

Skal vi lade 16-årige køre bil?

Ja, mener en nordjysk trafikforsker, der ser det som et middel til at forhindre, at ungdommen siver langsomt fra landet ind til byerne. Det er sket i i takt med, at de kollektive transportformer spares væk i de kommende år.
Derfor anbefaler Anker Lohmann-Hansen ifølge P4 Nordjylland, at unge i landdistrikter får mulighed for at få kørekort, selv om de kun er 16 år
- Det kan være med til at sikre, at de unge bliver boende i de mindre samfund, vurderer Anker Lohmann-Hansen, der også er formand for landsbyerne i Aalborg kommune.

Indsæt hastighedsspærre
Han frygter ikke et stigende antal ulykker og henviser til lande som USA og Sverige, hvor unge også kan få kørekort som 16-årig.
- Det problem kan løses ved at sætte hastighedsspærrer i biler, som føres af unge chauffører, siger Anker Lohmann-Hansen.
Unge under 18 år kører allerede i forvejen bil på livet løs.

137 trafikulykker med unge
Det afslører en opgørelse over trafikulykker, som Vejdirektoratet har lavet for JydskeVestkysten. I ikke færre end 137 trafikulykker sidste år havde en ung under 18 år - og dermed uden kørekort - foden på speederen. Det er det højeste antal i otte år, og det dækker over et langt højere antal helt unge bilister, da det ikke er alle, der kører galt.

De kører alligevel
Rådet for Større Færdselssikkerhed ser med alvor på de mange unge, der sætter sig bag rattet, inden de er gamle nok til at tage kørekort.
- Der er en mening med, at man skal være 18 år, når man kører, fastsslår projektleder Anna Sjöberg.
I dag koster det de unge en bødestraf for at køre uden kørekort. Men det er ikke nok, mener de konservatives retsordfører Tom Behnke. Han vil derfor nu foreslå justitsministeren,at de unges kørekort udsættes, hvis de kører, før de er 18 år.
Det er noget de virkelig har respekt for, mener han.

Unge og ældre er de mest udsatte i trafikken. Alligevel foreslår en nordjysk trafikforsker, at aldersgrænsen for kørekort nedsættes til 16 år.

Så kan vi måske også bedre få styr på de unge under 18 år, som alligevel kører bil

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere