Danske soldater vil ud af Afghanistan

Talsmænd for officerer, befalingsmænd og menige bryder tabu - kritiserer nu åbenlyst vores tilstedeværelse i Afghanistan, og kræver exit-strategi

Hvor mange skal dø for en krig vi ikke længere tror på?Polfoto
Hvor mange skal dø for en krig vi ikke længere tror på?Polfoto

Der er nu lagt en kraftig vejsidebombe under hele grundlaget for den danske tilstedeværelse i Afghanistan.

Og det er vel og mærke en bombe, som er mere effektfuld end den værste antikrigs-propaganda. Den kommer nemlig fra det mest uventede hold: Soldaterne selv. De kræver nu en klar strategi for, hvordan vi kommer ud.

Bryder tabu
Dermed bryder de danske soldater helt sensationelt, det tabu det er - når landet er krig - åbent at stille spørgsmål ved værdien af vores tilstedeværelse i Afghanistan, en krig, der på otte år kostet 27 danskere livet.

For første gang rejser talsmænd for officerer, befalingsmænd og menige soldater i samlet flok spørgsmålet: Bør vi ikke se at komme ud.

62 procent vil ud af krigen
De følger dermed direkte i hælene på en ny nationen!-afstemning, hvor et stort flertal på 62 procent mener at vi straks skal trække os ud af Afghanistan, ikke mindst set i lyset af det kaotiske og valgsvindelhærgede præsidentvalg. 35 procent mener vi skal blive.

Opstandelse på Borgen
Det vakte stor opstandelse på Christiansborg, da Det Radikale Venstre sidste år krævede en klar exit-strategi for, hvordan og hvornår de danske tropper kunne komme hjem fra den blodige Helmand-provins. Partiet foreslog, at de danske soldater burde forlade Afghanistan i 2012.

Dette forslag blev sænket af en stort flertal i Folketinget, der ligefrem mente, at De radikale med deres forslag udsatte de danske soldater for fare.

Men nu er bøtten vendt. End ikke de danske soldaters formænd tror længere på Afghanistan-missionen, fremgår det i dag af en reportage i Jyllands Posten:

Taleban har god tid
Formanden for godt 7.000 soldater, seniorsergent Jesper K. Hansen, der i dag deltager i begravelsen af en 23-årig sergent, som blev skudt i Afghanistan den 23. oktober, siger:

-Det største problem for mig er, at når jeg skal overbevise andre om, at missionen nytter og vil nævne nogle succeser i Afghanistan. kan jeg ikke nævne nogle succeser...

- Det er meningsløst, siger han at så mange unge sætter livet på spil for denne mission. Verden er ikke blevet mere sikker. Og hvor længe synes vi selv, at det er sjovt at bruge så mange penge på krig, når skoler og sygehuse også vil have flere penge. 20 eller 30 år. Taleban har masser af tid.

Som en hullet robåd
Formanden for officererne, kommandørkaptajn Bent Fabricius kræver åbent en klar strategi for, hvordan vi kommer ud::

- Afghanistan-missionen er som en hullet robåd, siger han, hvor vi kan blive ved med at øse og øse, og det er jo meningsløst med de døde og lemlæstede danske soldater.

-Jeg får sværere og sværere ved at forklare de pårørende, hvorfor deres sønner skulle ofre deres liv, siger han.

Danske soldater kræver nu sensationelt en helt klar exit-strategi for Afghanistan.

Soldaternes talsmænd indrømmer helt åbenlyst, at de ikke længere tror på Afghanistan-missionen

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere