Giv fattige børn en god jul

Årets indsamling: 45.000 danske børn har brug for julehjælp -.Ekstra Bladet og Dansk Folkehjælp samler ind

Meld dig som indsamler, så fattige danske børn kan få en bedre jul. (Foto: Linda Johansen.)
Meld dig som indsamler, så fattige danske børn kan få en bedre jul. (Foto: Linda Johansen.)

Hvad mon der ligger under træet i år?

Det er det store spørgsmål for de fleste børn på denne tid af året. Men for rigtig mange børn er spørgsmålet, om der overhovedet ligger noget under træet –.hvis der altså er et juletræ i familien.

45.000 danske børn bor i familier, der lever under fattigdomsgrænsen, viser den seneste undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er familier, for hvem julen sjældent er noget, man glæder sig til, men bare er noget, der skal overstås.

Det har Ekstra Bladets læsere været med til at rette en lille smule op på de seneste to år, hvor avisen sammen med ASF Dansk Folkehjælp har samlet julehjælp ind til de fattige, danske børnefamilier.

Sidste år lykkedes det at indsamle 1,8 millioner, der var med til at skaffe glæde i 1500 familier.

Flere skal hjælpes
– Vi hjalp mange sidste år, men vi måtte desværre også sige nej til 800. Derfor prøver vi igen i år og håber, at vi kan hjælpe endnu flere. Hvis det skal lykkes, har vi brug for mere end bare varme tanker, siger Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen.

Hos ASF Dansk Folkehjælp forudser generalsekretær Klaus Nørlem også, at det kræver en ekstraordinær offervilje blandt danskerne, hvis alle ansøgere skal tilgodeses.

Presset er større
– Vi mærker allerede nu, at der er et større pres på for at få hjælp. Det kan både skyldes, at flere lever i fattigdom, men også at der er større opmærksomhed omkring indsamlingen. Derfor er der ekstra brug for et godt resultat.

– En ting er helt sikker, og det er, at fattige i Danmark er blevet endnu fattigere de senere år. Hvis man er på starthjælp eller kontanthjælp, har man ikke fulgt lønudviklingen i det øvrige samfund, siger Klaus Nørlem.

Kommunerne garanterer
For at komme i betragtning til Ekstra Bladets og Dansk Folkehjælps julehjælp, skal man være forsøger på overførselsindkomst, og kommunens socialforvaltning skal bekræfte familiens situationen.

Det drejer sig om alle –.fra den enlige mor i Nakskov med et dagligt rådighedsbeløb på 36 kr. til børnefamilier, der har mellem 2500 og under 4000 om måneden til at leve for.

– Kan man ikke være fattig i Danmark uden at være på kontanthjælp?

– Jo, man kan sagtens forestille sig, en kassedame med tre børn er lige så dårligt stillet økonomisk. Men her har vi ingen mulighed for at kontrollere situationen.

– Derfor giver vi kun til de familier, kommunerne kan stå inde for. På den måde sikrer vi, at pengene kommer de rigtige steder hen, siger Klaus Nørlem.

Er de virkelig fattige?
– For lige at tage fat om nældens rod. Indimellem lyder påstanden, at de familier både har mobiltelefoner til børnene og fladskærme på væggen. Hvordan hænger det sammen?

– Fattigdom skal altid ses i forhold til det samfund, man er omgivet af. Det er også vores opfattelse, at fattige familier med mobiltelefon og computer til børnene hører til den gruppe, der lader sig friste af kvik-lån og den slags. Det er ikke udtryk for, at de har et stort rådighedsbeløb.

Mobiltelefon er et must
– Fattige børn har de samme behov som andre. Mobiltelefon er et must. Det betyder noget, at man har den. Jeg tror nok, at den mor, der bare har en lille smule i overskud, vil gå langt for at opfylde sine børns ønsker i den retning, siger Klaus Nørlem.

Hvis du - eller nogen du kender - har brug for julehjælp, så print dette skema og send det til Dansk Folkehjælp.

Husk, at din ansøgning skal påtegnes af din sagsbehandler i socialforvaltningen/ jobcentret i din bopælskommune og at alle skemaets felter skal udfyldes/besvares – ellers kan vi ikke behandle din ansøgning.

Du kan også melde sig som indsamler til julehjælps-indsamlingen som foregår ved valgstederne til kommunalvalget. Du kan melde dig her.- SMS: HJÆLP til 1999 og støt med 100 kr. Beløbet plus almindelig sms takst opkræves automatisk på din næste mobilregning.

- Ring 90 565 444 og støt med 100 kr. pr. opkald

- Indbetale på bankkonto 5301 0 333 666, mærk dit bidrag "HJÆLP"

- Via vores hjemmeside: www.folkehjaelp.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere