14-årige slipper for fængsel

I næste uge afleverer regeringens kommission om ungdomskriminalitet deres forslag til justitsminister Brian Mikkelsen.

Sofie Rye fra Yngresagen vil ikke have pillet ved den kriminelle lavalder.
Sofie Rye fra Yngresagen vil ikke have pillet ved den kriminelle lavalder.

Trods voldsom debat og mange politiske meldinger, skal den kriminelle lavalder på 15 år ikke sænkes.

Ihvertfald ikke, hvis det står til de eksperter i ungdomskriminalitet, som med Johan Reimann for bordenden har brugt næsten to år på at skrive deres anbefalinger til justitsministeren. Det skriver Politiken i dag, der også kan fortælle, at unge over 15, men under 18 år, som debuterer som kriminelle, skal kunne slippe for at få første stempel i deres straffeattest.

Kommissionen lukker dermed den diskussion, som statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede for i sin debut-tale i Folketinget. Dengang sagde han, at han var parat til at diskutere, hvorvidt lavalderen burde sænkes. Og det var et klart flertal her på nationen! tilhængere af.

Men hvad mener du? Er det fornuftigt at have en kriminel lavalder på 15 år?

Foreningen Yngresagen mener ja, og har en besked til de mange, der gerne så den sænket. I et debatindlæg skriver Sofie Rye fra Yngresagen :

- Et af de store temaer har været en nedsættelse af den kriminelle lavalder. En debat, der har rødder tilbage til et gammelt forslag fra DF, der i 2005 ikke kunne samle et flertal. Efter de mange bandeuroligheder, er debatten atter blevet aktuel, og i den forbindelse vil vi i Yngresagen gerne bidrage til at få sat nogle ting på plads:

1. Parterne i bandekrigen der finder sted lige nu, er hovedsageligt unge og voksne over 18 år.

2. Nedsættelse af den kriminelle lavalder har ingen forebyggende effekt. Det har bl.a. politidirektør, Johan Reimann, påpeget.

3. Engelske undersøgelser viser, at børn/unge fastholdes i den kriminelle løbebane, hvis de puttes i fængsel.

Derudover er det helt overordnet pudsigt med dette forslag lige nu, eftersom kriminalitet begået af unge under 15 år ifølge Danmarks Statistik ligger historisk lavt. Forslaget om at nedsætte den kriminelle lavalder til 12 år – eller helt at fjerne den, svarer altså lidt til at bruge en gaffel til at skovle vand ud af en synkende skude. Det er slet og ret dumt.

Derfor denne opfordring: LYT til kommissionen, stil de kritiske spørgsmål og insister på at politikerne skaber løsninger bygget på viden, dialog og evt. erfaringer fra andre lande, i stedet for at blande tingene sammen og derved bidrage til en fuldstændig ubrugelig debat.1 af 2 Den kriminelle lavalder skal forblive 15 år, siger regeringens eksperter. Hvad siger du? (Arkivfoto: Miriam Dalsgaard)
2 af 2 Sofie Rye fra Yngresagen vil ikke have pillet ved den kriminelle lavalder.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere