Annonce:
Annonce:

Selvstyre? Så skal vi have penge tilbage

Gårsdagens ja til selvstyre i Grønland er første skridt på vej mod uafhængighed, mener politikere. Skal Grønland være selvstændigt?

Annonce:
Følg nationen!

Grøndlænderne stemte i går med stort flertal ja til et nyt selvstyre. Da stemmerne var talt op, var 75,54 for, det oplyser Grøndlands Hjemmestyre her til morgen. 23,57 havde stemt nej, og de resterende stemmer var enten blanke eller ugyldige.

Efter gønlandsk standard var valgdeltagelsen meget høj - 71,96 procent stemte.

Ejendomsret til råstoffer
Det nye selvstyre betyder, at Grønland overtager flere forvaltningsområder for eksempel retsområdet. Grønland overtager også ejendomsretten til rigdomme i undergrunden.

De første indtægter skal deles med Danmark, indtil Danmark, af sin halvdel, får dækket det årlige bloktilskud på tre milliarder kroner. Herefter skal Grønland og Danmark forhandle igen.

Annonce:

Områder, hvor Grønland ikke kan overtage forvaltningsretten, før de har fuld selvstændighed, er: Statsforvaltning, udenrigspolitik, forsvars- og sikkerhedspolitik, højesteret, statsborgerskab og valuta- og pengepolitik.

På vej mod uafhængighed
Selvstyret træder i kraft til næste sommer, og den grønlandske politiker Lars Emil-Johansen, som var med til at skabe hjemmestyreordningen i 1979, mener, det er en stor dag for Grønland.

Han ser resultatet som et skridt mod fuld selvstændighed, men han understreger, at det ikke skal ses som et udtryk for, at grønlanderne har et problem med danskerne.

- Det varme og tætte forhold til Danmark består, siger Lars-Emil Johansen, der retter en stor tak til de mange danske partier og politikere, der har støttet selvstyreordningen.

Hvis I finde guld, vil vi også have noget
En tidligere afstemning, foretaget blandt nationen!'s læsere, viser, at knap 55 procent mener, at Grønland ikke skal være uafhængigt.

Indenfor de sidste 50 år har danskerne pumpet 150 milliarder skattekroner i den Grønlandske økonomi.

nationen!-medlem Michael O. skriver:

Annonce:

- Det er fint, hvis de vil være uafhængige. Det er ikke et problem, men så stopper støtten nu. Hvis de vil forsætte med at have støtte, er det kun rimligt, at Danmark får del i eventuelle indkomster i fremtiden. Grønland skal ikke plyndres, såfremt der kommer penge i kassen i fremtiden, men hvis de finder store rigdomme, er det kun rimligt, at der kommer lidt retur til Danmark.

Grønlandske politikere ser ja'et som første skridt på vejen mod selvstyre. Der bor lidt over 50.000 mennesker i Grønland, som årligt må have et bloktilskud på tre milliarder fra Danmark for at klare sig. Kan de være uafhængige? Skal Grønland være selvstændigt?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: