Stem NEJ til tronfølgeloven

Ekstra Bladets ledende chefredaktør Poul Madsen anbefaler, at danskerne stemmer nej på søndag

Poul Madsen kalder søndagens afstemning for 'regeringens arrogante makværk'. (Foto: Jan Unger)
Poul Madsen kalder søndagens afstemning for 'regeringens arrogante makværk'. (Foto: Jan Unger)

EN ARROGANT og bedrevidende regering har op til valget på søndag vist direkte foragt for vælgerne ved en massiv, fordummende og meget kostbar valgkampagne for at ændre tronfølgeloven.

Kampagnens mål er ene og alene at manipulere os til at makke ret og stemme, som regeringen vil have det. Og regeringen vil have os til at stemme ja til en ligestilling mellem piger og drenge i kongehuset.

MANGE DANSKERE har fra starten været i tvivl om, hvad de skulle stemme –  og hvorfor de overhovedet skulle til valgurnerne. Jeg er en af dem.

Naturligvis går jeg ind for ligestilling. Alt andet ville være idiotisk. Men for mig er det umuligt at få et moderne begreb som ligestilling til at passe med noget så gammeldags som kongehuset.

Arvefølgen i kongehuset har intet med køn og ligestilling at gøre, men handler alene om at være født ind i en privilegeret, udvalgt familie. Ingen udefra kan jo komme foran familiens medlemmer.

Faktisk er ligestilling i kongehuset formentlig det mest ligegyldige problem i verden. Problemet er, at kongehuset er et levn fra fortiden, og det vil det blive ved med at være –  også selv om det skulle blive et ja på søndag.

REGERINGEN FORSØGER med denne afstemning at føre befolkningen bag lyset, og heldigvis ser det ud til, at den bliver straffet for det. Afstemningen om tronfølgeloven er kun sat i værk, fordi man troede, at en ligestillingssag koblet til det populære kongehus kunne få flere til at stemme til europaparlamentsvalget.

Det er i sig selv nedladende at bede os tage stilling til et spørgsmål, som tidligst kan blive aktuelt om 70 år, når prins Christians børn måske skal overtage tronen. Praktisk talt ingen af os, der kan stemme på søndag, vil være i live til den tid, og de, der er i live, har ikke stemmeret på søndag. Og hvem ved, om kongehuset overhovedet eksisterer i 2085.

MEN HELDIGVIS har regeringen stort set ødelagt alt for sig selv i løbet af denne uge.

Statsministeriet har brugt fem millioner kr. på den mest nedladende, arrogante kampagne i mands minde.

Tror de, vi er åndssvage og ikke kan tænke selv?

Åbenbart, for kampagnefilmen skruer tiden tilbage til 1953, hvor grundloven sidst blev revideret, og forsøger at latterliggøre datidens kvindesyn. Men selv ikke i 1953 var kvindesynet så gammeldags, som filmen fremstiller.

Regeringens mål er at udstille folk, der overvejer at stemme nej, som bagstræberiske gammeldags tosser, der ikke er fulgt med tiden.

Det minder om kampagnen op til EU-traktat-afstemningen i 1992. Her fik vi også at vide af Overdanmark, at man kun kunne stemme ja til Maastricht-traktaten, medmindre man levede i fortiden. Men sådan gik det som bekendt ikke. Det blev et nej til Overdanmarks bedrevidende og nedladende manipulationer. På søndag bør det også blive et nej.

Ikke engang de varmeste tilhængere af kongehuset har et gangbart argument for at stemme ja.

Det hedder sig nemlig, at dronning Margrethe slet ikke ønsker den ændring.

I DAG fejrer vi grundloven. Den trænger til en gennemgribende revision. Men regeringen vil med afstemningen på søndag lukke diskussionen, før den er startet. Det vil vi ikke finde os i. Vi vil have en reel diskussion af det danske kongehus og en modernisering af grundloven, der lever op til nutiden.

Derfor opfordrer Ekstra Bladet alle til at stemme nej til regeringens arrogante makværk.