Derfor hæver de andre ikke efterlønspengene

A-kasser: Melder man sig ud, mister man også retten til statsbetalt seniorjob

Hæve eller ikke-hæve - det er spørgsmålet. Mange bliver i ordningen, fordi den giver ret til fem års seniorjob.
Hæve eller ikke-hæve - det er spørgsmålet. Mange bliver i ordningen, fordi den giver ret til fem års seniorjob.

Frygten for arbejdsløshed og fattigdom i de sidste år på arbejdsmarkedet stikker så dybt, at 733.000 danskere modstår fristelsen til at melde sig ud af efterlønsordningen og dermed få en sum penge her og nu. Dermed bevarer de nemlig også retten til et statsbetalt seniorjob til fuld løn, hvis de skulle blive langtidsarbejdsløse, før de kan gå på efterløn.

– Det er det, vi hører fra vore medlemmer. Muligheden for også at få seniorløn er en vigtig årsag til, at man bliver i efterlønsordningen. For melder man sig ud af den, afskriver man sig også retten til seniorløn, siger Verner Sand Kirk, der er direktør for Arbejdsløshedskassernes Samvirke.

Læs:

Se også: Drop efterløn og mist job-garanti


3000 seniorlønnere på vej
Lige knap 1,1 millioner danskere kunne melde sig ud af efterlønsordningen og få deres penge med sig, men Verner Sand Kirk vurderer, at kun 366.000 vil have gjort det, når udmeldelsesfristen udløber 1. oktober.

Muligheden for, at langtidsarbejdsløse kan gå på seniorløn de sidste fem år før efterlønnen, har eksisteret i fem år, men benyttes i øjeblikket kun af 250 personer. Ordningen var stort set ukendt indtil, debatten om efterlønsordningens forringelse afdækkede hele spektret af muligheder for ældre lønmodtagere.

Ifølge Verner Sand Kirk vil seniorløn-ordningen komme langt stærkere i spil til nytår. Da vil op imod 2400 langtidsarbejdsløse miste retten til arbejdsløshedsdagpenge. 400 af dem vil opfylde betingelserne for at få anvist et job til fuld løn efter seniorordningen.

– Når 2013 er slut, vil der være kommet omkring 3000 nye seniorlønnere, siger Verner Sand Kirk.

Brutal dagpengereform
Det er kommunerne, der skal finde de mange senior-arbejdspladser, mens staten betaler langt den største del af udgiften.

Sammen med seniorlønnen er også forringelsen af arbejdsløshedsunderstøttelsen vigtig for de mange, der fortsat sikrer sig gennem efterlønsordningen.

– Den brutale nedskæring af dagpengeperioden til to år har nogle konsekvenser, som ikke rigtigt er gået op for politikerne, men er gennemskuet af befolkningen. Det nye er nemlig også, at det efter de to år på dagpenge gøres dobbelt så svært atter at blive berettiget til dagpenge. Tidligere genvandt man retten til dagpenge efter et halvt års arbejde. Nu skal man have haft job i et år, før man igen kan trække på arbejdsløshedskassen.

– Samtidig vil mange af de her mennesker ikke kunne få kontanthjælp, fordi en ægtefælle måske stadig har job, og ikke mindst, fordi folk i denne aldersklasse ofte har en ejerbolig, siger Verner Sand Kirk.

Mange er usikre
4594 læsere har her på siden svaret på spørgsmålet 'Hvordan vurderer du den vejledning du har fået om efterlønspengene?' og lige over 40 procent mener, at de har fået god vejledning og svar på alle deres spørgsmål, mens flertallet svarer, at de stadig er forvirrede og usikre på, hvad der er det rigtige at gøre.

Hvorfor har du valgt at blive i efterlønsordningen - eller hvorfor har du hævet pengene?

0 kommentarer
Vis kommentarer