Lærerinder giver drenge lavere karakterer

En stor undersøgelse i engelske skoler giver ny forklaring på, hvorfor drengene klarer sig dårligt: Kvindelige lærere giver dem generelt lavere karakterer

Professor Alan Smithers, fra 'Centre for Education and Employment ved University of Buckingham', kalder det 'Facinerende'. Men for drengebørn i skolen er det måske også en ubehagelig virkelighed: En stor undersøgelse med 1200 børn fra 29 skoler på tværs af england, viser nemlig en ny grund til at drengene klarer sig dårligere end pigerne i skolen - de får simpelthen dårligere karakterer af deres kvindelige lærere. Og kvindelige lærere udgør et stort flertal, ihvertfald i engelske skoler.
Det skriver The Independent.

Lavere forventninger
Og drengene ved det godt selv. Hvis de ved, deres opgaver skal rettes af en kvindelig lærer, har de lavere forventninger til deres karakterer og gør en dårligere indsats fra starten.
Og de har de god grund til. I gennemsnit gav kvindelige lærere i England nemlig lavere karakterer til drenge, end eksterne cencorer, der ikke kendte kønnet på barnet bag opgaven. Tilgengæld gav mandlige lærere drengene højere karakterer end de eksterne cencorer.


Ekstra indsats
Piger ser anderledes på det. Hvis de har en mandlig lærer, gør de en ekstra indsats i forventningen om, at det giver bedre karakterer. Her var der ikke den store forskel at spore - det eksterne cencorer gav samme karakter som den mandlige lærer.
Drenge regnede som udgangspunkt med, at deres karakterer ville blive tre procent lavere, hvis det var en kvindelig lærer. Piger regner med, at deres vil blive seks procent højere.
Der er kun 15 procent mandlige lærere i de engelske folkeskoler.
- Det er facinerende research, der understreger, hvor vigtigt det er, at der er uafhængige cencorer, når der handler om en vigtige eksamen, siger Professor Smithers.

Debat
- Hvis drenge bare opfører sig som piger, så vil en kvindelig lærer give ham nøjagtig samme karakter som pigerne. Men den generelle tendens er at fremhæve de kvindelige værdier frem for maskuline: Nej til konkurrence - ja til samarbejde. Nej til innovation - ja til forberedelse. Nej til det risikofyldte og ja til blik for detaljen osv. Der er ingen respekt for ære og værdier, kun for dem, der passer ind og gør hvad der bliver sagt, skriver 'LeConfidant' i en kommentar til artiklen.
På debat-sitet Reddit melder flere kvinder sig i debatten:
- Det er ensomt at være kvindelig ingeniør. Der ville være flere af os, hvis vi blev skubbet lidt til i matematik, skriver sinhzina.
'robotmaythen' er enig:
- Jeg havde en fantastisk mandlig kemilærer, der fik mig til at rykke på videnskab, men alle mine kvindelige lærere har været dømmende og kritiske. Det er svært at finde støtte, skriver hun.

Tror du, det samme gælder i Danmark? Og er maskuline værdier på vej ud?

0 kommentarer
Vis kommentarer