Hashforsøg i København er stendødt

Man vil åbenbart hellere lade Hells Angels tjene penge på hash end at ændre politik, mener Lars Aslan Rasmussen fra Borgerrepræsentationen

En af de store demonstrationer for fri hash i København. Det bliver ikke til noget. Folketinget er imod(foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
En af de store demonstrationer for fri hash i København. Det bliver ikke til noget. Folketinget er imod(foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)

Det var under den tidligere regering forslaget om et lovligt, kontrolleret hashssalg var oppe første gang.
Et panel af misbrugseksperter havde undersøgt det hele nøje, og mente ikke der var de store problemer i et forsøg med fri hash i København.
Alligevel satte den borgerlige regering foden ned og sagde nej.
Nu er der en ny regering og Københavns borgerrepræsentation havde i december sidste år sat næsen op efter ændringer. Misbrugskonsulenterne mener stadig det er en god ide. Men folketinget nægter.

Lukker øjnene
- Det er rigtig ærgeligt, at den nye regering vælger at føre nøjagtig den samme politik som den tidligere. Man lukker simpelthen øjnene for problemerne i København og vil åbenbart hellere støtte Hells Angels end at lave lovligt hashsalg, siger Lars Aslan Rasmussen, medlem af borgerrepræsentationen for socialdemokratiet i København.
Man regner med, at bander hvert år omsætter for 1,5 milliarder på hashhandlen alene.
I en afstemning med 7000 deltagere her på ekstrabladet.dk mener 86 procent ellers det ville være en god ide. Ligeså mange mener faktisk forsøget burde være landsdækkende. De fleste foretrak Coffeeshops som løsning på salget. Men det gjorde ikke indtryk.

Stendødt
Lars Aslan Rasmussens eget parti har meldt tilbage, at de er imod uanset hvad og at den holdning dækkes af hele regeringen og det meste af oppositionen.
- Forsøget er 'stendødt', og 'det kan vi glemme alt om' lyder de meldinger jeg har fået fra folketinget, siger Lars Aslan Rasmussen, der selv bor på Nørrebro.
- Jeg er godt klar over, at sådan et forslag ser anderledes ud, hvis man er valgt i Jylland. Men der hvor jeg bor er hele området blevet en stor hashhandel efter Christiania kom under pres. Vi kan ikke byde børn og psykisk syge at købe hash hos Hells Angels og andre kriminelle. Der skal følge behandlingstilbud med og det kunne man give ved lovligt salg. Bandekrigen accelererer hele tiden, og det sker for hash-penge, mener Lars Aslan Rasmussen.

Fixerum
Selvom forslaget om lovligt hashsalg i København, der iøvrigt blev vedtaget af et bredt flertal i borgerrepræsentationen, netop for at begrænse bandekriminaliteten, altså ikke får den nødvendige støtte af folketinget denne gang, er der stadig håb, mener Lars Aslan Rasmussen.
- Vi har jo set, at noget kan ske med fixerummene på Vesterbro. Dem var alle også imod før. Så vi fremsætter da vores forslag igen, siger Lars Aslan Rasmussen, der er meget skuffet og ærgelig over folketingets modvilje mod forsøget.
- De gider simpelthen ikke at lytte. Og det forstår jeg ikke, siger han.

Tror du nogensinde der kommer fri hash-salg i København?