Prostituerede: Politiet sender os på gaden

Politiets særlige 'Task Force mod prostitution og kvindehandel' slår hårdt ned på dansk drevne lovlige bordeller og deres telefondamer. Hvorfor os? Vi er her af egen fri vilje og betaler skat og moms, siger pigerne

Hvordan skal vi klare os, hvis politiet går efter vores iøvrigt lovlige forretning, siger flere sexarbejdere til Ekstra Bladet.(foto:Ekstra Bladet)
Hvordan skal vi klare os, hvis politiet går efter vores iøvrigt lovlige forretning, siger flere sexarbejdere til Ekstra Bladet.(foto:Ekstra Bladet)

- Der kom en mand ind af døren, som om han var en almindelig kunde. Så blev han stående der, og sagde der lige kom nogen flere, og så var der pludselig en masse politi i lokalet, forklarer 'Anja', der ved siden af sit helt almindelige arbejde, også tager telefoner på et bordel. Og det var der, hun var for et par dage siden.
Hun har aldrig selv arbejdet som prostitueret, men kan godt lide jobbet med at tage telefoner og hjælpe pigerne.
- Så ryger vi i detentionen og senere bliver vi afhørt. De fortæller, at de ved alt om hvad jeg har lavet. De truer også med, at de tager de prostitueredes penge, hvis jeg ikke taler sandt. Og fortæller at de har overvåget os længe. Det virker som om de går direkte efter hende, der står på kontrakten, siger Anja, der har mand og børn og betegner sig selv som helt almindelig.

Ikke kriminel
- Jeg har aldrig været i kontakt med poltiet før. Og jeg føler mig absolut ikke kriminel, siger hun. Nu var hun røget med i en razzia mod danske bordeller, anholdt og sigtet for rufferi. Samme dag blev en 33 årig dansk kvinde fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for rufferi, fordi hun mistænkes for at have ejet og drevet tre bordeller.
Politiets nye 'Task Force mod prostitution og kvindehandel' anholdt også kvindens ægtefælle, en svigerinde og syv telefondamer. De blev alle sigtet for medvirken til rufferi og løsladt efter endt afhøring.
Task Forcen er etableret den 17. oktober i år og har rystet det danske prostitutionsmiljø. For hvor man før gik efter de steder, hvor der var handlede kvinder, narko eller skumle bagmænd, er det nu de store, såkaldt 'pæne' og etablerede bordeller med mange år på bagen, der får besøg.

Styret politisk
- Altså det her er helt klart styret oppe fra politisk. Det er folk som Mette Frederiksen og andre, der vil have prostitution forbudt, men som ikke aner hvad der foregår derude. De bordeller man er gået efter, det er danske steder, der kører med moms-regnskaber og registrerede piger. Stederne har et stamkort hos skat hvor der står 'bordel' på og de får i forvejen besøg tre gange om året af Told og Skat, siger forsvarsadvokat Thomas Michael Berg, der skal forsvare den 33-årige og flere af telefondamerne.
Thomas Michael Berg har før kørt en sag omkring anholdte telefondamer. Og den nåede ikke langt.
- Fem telefonpiger røg ind, men de blev alle frifundet, da de hver især fik deres løn direkte af de prostituerede. Og det er ikke ulovligt, siger han.

Topmål af hykleri
- Jeg synes det er topmålt hykleri og dobbetlmoral, når man tjekker de steder så tit og de har stamkort med betegnelsen 'bordel', og så tager de fat i hende der står på lejekontrakten og som sætter annoncer i Ekstra Bladet og står for rengøring og elektricitet og sigter hende for rufferi. Hvordan skulle man ellers kunne drive sådan et sted? Og flertallet af de her såkaldte ruffersker, de arbejder jo selv på stedet, fortsætter Thomas Michael Berg, der ikke forstår hvorfor politiet pludselig går efter danske bordeller, der huser piger, der er der af egen fri vilje.
- Jeg er forarget over det her. Altså man har jo lov til at bestemme over sin egen krop, men det virker som om de går efter prostitutionen som sådan, selvom det er helt lovligt her i landet, siger han.

Prostituerede: Skal vi på gaden
I følge den seneste rapport er der under 3200 prostituerede i Danmark. 1600 arbejder på klinikker, 900 kvinder kører escort og så er der lidt under 600 udenlandske gadeprostituerede. Stort set ingen danske kvinder 'trækker' på gaden. Men der kan de ende i fremtiden.
- Når man har en telefonpige, så er det noget, der giver sikkerhed. Nogen, der kan sortere i kunderne og holde lidt øje, hvis man er usikker. Og der er altså også nogen, der skal sørge for, at der er sted til klinikken, en som betaler el og varme og styrer vagtplanerne. Hvad er alternativet? Vil de have os ud på gaden? Er det meningen vi skal stå og fryse på flisen sammen med en masse andre rovdyr, der også vil tjene penge, spørger 'Anne', der kalder Taskforce mod prostitution og kvindehandels aktioner for 'ren heksejagt'.

Venindefælleskab
Ekstra Bladet har i dag talt med en lang række danske prostituerede, der samstemmende erklærer, at der ikke findes ret mange 'onde bagmænd' i det danske bordelmiljø.
Tilgengæld er det yderst vanskeligt at få lov at leje en bygning til formålet, da udlejer vil blive anklaget for rufferi. Pigerne slår sig ofte sammen i en slags 'venindefælleskab' som flere kalder det, hvor en af dem står for lejekontrakt, hjemmesider og fordeling af vagter. Sådan har det været i mange år. Men det er muligvis slut nu.

Politisk diskussion
- Det er rigtigt, at vi har intensiveret vores indsats siden den 19 oktober. Vi går efter dem som har en væsentlig andel i driften. Og hvis ikke de var der, så var der ikke nogen forretning, siger Politikommissær Henrik Andersen, leder af Taskforcen.
På spørgsmålet om hvorvidt han vil foretrække, at de prostituerede så gik på gaden istedet, lyder svaret:
- Det er den politiske diskussion. Den går jeg slet ikke ind i.