Annonce:
Annonce:

Luk dansk landbrug og spar 2 milliarder

Ny stor rapport fra blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet er fyldt med chock-tal: Landbrug er dyrt, det forurener og vi tjener ikke på det, siger de

Annonce:
Følg nationen!

- Milliarder af støttekroner, tab af naturværdier og lukkede drikkevandsboringer. Alligevel går vi rundt om problemerne uden at tage hånd om dem, mens vi giver ekstra skattelettelser til landbruget, siger René la Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening i en kommentar til den nye rapport, 'Sådan ligger landet - tal om landbruget', der er blevet til i samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Friluftsrådet, Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Sportsfiskerforbund, Det Økologiske Råd og NOAH.

Hent rapporten her

Annonce:


Koster penge
Et af de centrale punkter i rapporten er prisen for det landbrug vi har.
i 1966 udgjorde landbrugseksporten 45 procent af danmarks samlede vareeksport. i 2009 er landbrugseksporten faldet til 17 procent af danmarks samlede vareeksport. Og er der så penge det? Nej.
Ifølge rapporten giver det faktisk underskud. Produktionsomkostningerne ved landbruget er nemlig større end indtægterne. Sådan har det været siden 2005. I 2011 tjente danske landmænd godt 70 milliarder kroner. Desværre var udgifterne ved produktionen på 72 milliarder kroner, hævder rapporten.

EU-støtte giver overskuddet
Når danske landbrug ikke er lukket for længst skyldes det blandt andet: EU-støtte: ifølge Fødevareøkonomisk institut får landbruget i perioden 2005-2011 godt 53 mia. kr. i direkte driftstilskud (EU-landbrugs- støtte). Det giver landmændene et samlet overskud på 14,6 mia. kr. i de syv år. Det samlede resultat for de syv år ville have været et underskud på 39,1 mia. kr., uden EUs penge.
Og så låner de penge, landmændene. I 2009 skyldte danske landmænd, hold fast, 350 milliarder kroner væk.
Ud af de mange penge er kun 78 procent hældt direkte i landbrug. Resten ligger i 'værdipapirer' og andre investeringer.
Men det er ikke kun pengepungen, der bløder. Naturen har det heller ikke for godt med dansk landbrug.

Annonce:

Fugle forsvinder
De tre ynglefuglearter, som er mest afhængige af agerlandet - bomlærke, sanglærke og agerhøne - er gået tilbage med henholdsvis 45, 59 og 75 procent siden midten af 1970’erne. Viben er gået tilbage med 73 procent. For at gøre det endnu mere konkret så er halvdelen af fuglene i det åbne land er forsvundet de sidste 20 år.
Selv haren, som de fleste kender, er nu et truet dyr efter at være gået tilbage med 40 procent!
Og så er der vandet.

Boringer forurenes
2009 blev der fundet sprøjtegift i 40 procent af de undersøgte boringer i grundvandsovervågningen og i 23 procent af de undersøgte aktive drikkevandsboringer. Mange af boringerne indeholder sprøjtemidler, der er forbudt i dag, men et stigende antal boringer fra grundvandsovervågningen indeholder glyphosat og nedbrydnings- produktet aMPa. G lyphosat, der også indgår i roundup, er Danmarks mest anvendte sprøjtegift.

Ekstra udfordring
- Industrilandbrugets miljøbelastninger af vandløb, søer og fjorde medfører, at Danmark i forhold til andre EU-lande står over for særligt store udfordringer både miljømæssigt og samfundsøkonomisk i forhold til at leve op til vandmiljømålene om god økologisk tilstand, som de er fastlagt i EU’s Vandrammedirektiv, siger Verner W. Hansen, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.
Rapporten er tilsendt samtlige folketingsmedlemmer i dag.

Der bliver færre og færre ansatte i landbruget, brugene bliver større og større, gælden stiger og Danmark tjener færre penge. Hvad skal landbruget gøre fremover? Skal man lukke det hele og begynde forfra?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+