Haps - nupper lige 19 af dine feriedage

Det er kommunen og børneinstitutionen, der bestemmer min ferie, klager Rikke J. fra København

Er 19 lukkedage i en daginstitution mange? (arkivfoto: Jens Dresling)
Er 19 lukkedage i en daginstitution mange? (arkivfoto: Jens Dresling)

Københavns Kommune har vedtaget at lukke daginstitutionerne i uge 29 og 30. Derudover har bestyrelsen i Adelgårdens integrerede institution netop besluttet at lukke daginstitutionen yderligere 9 arbejdsdage spredt ud over 2011. Når hele 4 ugers lukkedage omsættes til tvungne feriedage, har jeg kun indflydelse på, hvornår den sidste ferieuge skal afholdes. Regeringen må gribe ind nu!

Sådan indleder nationen!-medlem Rikke J., mor og Københavner, et klagebrev rettet mod regeringen. Hun er led og ked af at hun ikke selv kan bestemme, hvornår hun skal holde ferie, og beder regeringen om at skride ind. Hun fortsætter sit brev:

- Aftale om ferie bør ske i samråd med min familie, min leder og mine kolleger. Det er IKKE et anliggende for hverken kommunen eller daginstitutionen. Uanset formålet med lukkedagene, så findes der ikke et argument der kan retfærdiggøre eller berettige til at beslaglægge så stor en del af min ferie. Det er grundlæggende helt forkert. Der må være en øvre grænse for hvor mange lukkedage der må afholdes?

- Adelgården er på mange områder en rigtig god institution. Personalet har den betroede opgave at tage godt vare på mine børn, imens jeg er på arbejde og det gør de super godt. Jeg kan derfor ikke se, hvad de skal bruge alle de dage til.

- Jeg vil gerne gå med til maks. 2 lukkedage i kategorien 'kompetenceudviklingsdage', såfremt indholdet er af faglig karakter og kan relateres til børnene (eksempler på forgangne lukkedage såsom 'sjov tur i hestevogn', 'male sig selv' og 'rejse til udlandet' indgår ikke heri). Derudover er der andre muligheder for faglig udvikling fx kan man sende 1-2 mand af sted på kursus som efterfølgende informerer kollegerne herom, eller man kan afholde fyraftensmøder. Dette fungerer udmærket på mange andre arbejdspladser.

- Et gennemgående argument for at afholde en hel lukkedag, har været at personalet i henholdsvis vuggestuen og børnehaven ikke ser nok til hinanden. Der er vel ikke noget til hinder for at etablere en fredagsbar en gang imellem? Dette fungerer også udmærket på mange andre arbejdspladser.

- Adelgården er ikke alene om det her – fra vennekredsen ved jeg, at også andre daginstitutioner har valgt at se bort fra de kommunalt bestemte lukkedage og bevare det urimeligt høje antal lukkedage i daginstitutionen. Gad vide hvor mange forældre der har fået inddraget ferien på landsplan?

Som udgangspunkt skal daginstitutionerne tilbyde pasning i en anden institution. En FREMMED institution vel og mærke – det er da ikke barnets tarv, der er tænkt ind der?

Kære regering - skær ned på antallet af lukkedage.

Men hvad mener du? Er der noget forkert i at børneforældre må indrette deres liv efter institutionernes åbningstider?