Skal vi betale 150 kr. for at gå til læge?

Svenskerne går kun halvt så meget til lægen som danskerne - de har nemlig brugerbetaling

Tror du danskerne er mere syge end svenskerne ? og er du villig til at betale 150 kr. for at gå til lægen   Foto: Colourbox
Tror du danskerne er mere syge end svenskerne ? og er du villig til at betale 150 kr. for at gå til lægen Foto: Colourbox

Ville du tænke dig om en ekstra gang, før du går til lægen, hvis du skulle betale 150 kr. for besøget?
Sandsynligvis, mener eksperter i brugerbetaling.
- Der er meget lidt forskning på området, men det, der er, viser, at brugerbetaling har en effekt på efterspørgslen, siger sundhedsøkonom Jakob Hansen fra Dansk Sundhedsinstitut.

Milliarder at spare
I hvert fald er der formentlig milliarder, at spare for den slunkne statskasse, hvis danskerne var halvt så pylrede, som vores svenske broderfolk. Det fremgår af 'Regeringens Budgetredegørelse’, som i jagten på besparelser har sammenlignet de danske og svenske tal.

Vi går simpelthen dobbelt så meget til lægen som svenskerne: Det vil sige i snit 7,5 gange om året mod svenskerne, der ’kun’ har tre lægebesøg.

Ikke mere syge ?
Det store spørgsmål er så, hvorfor danskerne er mere end dobbelt så meget syge.
Er det fordi, det i Danmark er gratis at gå til læge, mens det i Sverige koster det cirka 150 svenske kroner, hver gang man går til sin praktiserende læge.
Det kan være en af grundene til, at danskerne går dobbelt så ofte til lægen som svenskerne, for der er intet, som tyder på at vi rent faktisk er mere syge.

Æbler og pærer
- At sammenligne det svenske sundhedssystem med det danske er som at sammenligne æbler og pærer, forklarer sundhedsøkonom Jakob Hansen fra Dansk Sundhedsinstitut til Ritzau. I Sverige er der kun få privatpraktiserende læger. I stedet skal syge borgere opsøge deres lokale sundhedscenter. På centret bliver patienten ikke modtaget af en læge, men af en sygeplejerske. Lægen bliver først tilkaldt, hvis sygeplejersken vurderer, at det er nødvendigt.
- I Sverige er det svært at få kontakt med en læge, så hvis man sammenligner antallet af lægekontakter i Sverige med herhjemme, så er det klart, at der er meget færre lægekontakter i Sverige.

300 kr. på skadestuen
De svenske patienter kan også uden videre henvende sig på hospitalet. De skal ikke visiteres som i Danmark. Det koster blot 300 kroner.
I Danmark har politikerne i flere år arbejdet på at få flere sundhedsopgaver flyttet fra hospitalerne og over til de praktiserende læger, hvor det trods alt er billigere.
- Jeg mener, at vi med vores system faktisk har formået at presse flere patienter over til de praktiserende læger, i stedet for at de skal opsøge dyre speciallæger på sygehusene, siger Jakob Hansen.

Tror du danskerne er mere syge end svenskerne ? Og er du villig til at betale 150 kr. for at gå til lægen

Alle ved, at brugerbetaling for lægebesøg nærmest er tabu og en ’varm kartoffel’ - ikke mindst op til en barsk valgkamp, hvor begrebet velfærd står i højsædet.

0 kommentarer
Vis kommentarer