Annonce:
Annonce:

Twitter: Teheran: For øjnene af os

Uden mulighed for at protestere er der generalstrejke og civil ulydighed som næste mulighed. Styret i Iran prøver desperat at lukke for kommunikation med omverdenen, men der er skabt en martyr - følg kommentarerne fra iranerne og resten af verden på Twitter: Klik her!

Annonce:
Følg nationen!

Twittere skriver om og fra Iran - du kan også følge med!Tryk her

Annonce:

Sidste opdatering mandag 10.29: Det sker for øjnene af os. Lige nu. Hver dag. På vores skærme kan vi følge med i hvad der sker tusindvis af kilometer væk i Iran. For øjnene af os. Mennesker tæskes og fængsles, fordi de siger deres mening. De dør fordi de demonstrerer.
I videoen herover dør een.
Videoen har allerede været omtalt i Ekstra Bladet. Den er ikke rar at se på. Så lad vær at trykke ovenover, hvis du ikke vil se. Den viser en pige, der dør foran kameraet. Hun blev skudt af en Basij militsmand, der gemte sig på et tag i Teheran den 20 juni kl. 19:05 i Karekar Avenue.
'Hun stod sammen med sin far og så på demonstrationen. Militsmanden havde et helt klart skud og kunne ikke ramme ved siden af. Han ramte hende direkte i hjertet' siger en læge, der stod ved siden af.
Han løb over for at hjælpe, men der var ikke noget at gøre.
'Kuglen var gået direkte gennem brystkassen af hende og hun døde på to minutter. Filmen blev optaget af en af mine venner, der stod ved siden af. Venligst: Vis verden det her' , skriver lægen på Youtube. Ligenu er den set næsten 200.000 gange der og vist på de fleste større TV-stationer.

Frihedens faldne engel
Pigen hed Neda Salehi og hun er blevet oprørets første martyr. Med et tilnavn: Frihedens faldne engel!
Sekunder efter hendes nedskydning var hun over hele internettet og hun er blevet et symbol. En sand martyr og een mange vil bruge i propagandakrigen på begge sider. Ekstra Bladet faldt over dette link , hvor man forsøger at photoshoppe hendes ansigt, så det kan bruges til plakater og T-shirts. En foreslår også, at man kunne lave hendes ansigt om til en maske, som de protesterende kunne bære...
Flere twittere skriver, at man burde respektere hendes minde og slet ikke omtale hende. Men navnet Neda spreder sig. Hurtigere end noget andet. Hun har også fået sin egen facebook-side - her!
Her er en anden video med hende før hun blev skudt, ved siden af sin far i blå t-shirt, man kan ikke se meget men hun er der. Endnu levende.

Civil ulydighed
I dag mandag, opfordres der til massiv civil ulydighed via Twitter.
'Hvis du skal gå på arbejde, så lad være med at lave noget. Hæv alle dine penge i banken', skriver en twitter.
Styret ventes at slå igen med rationeringer og er nu igang med at indkredse og arrestere systemkritikere.
Denne artikel opdateres ikke længere, men du kan læse forløbet herunder. Skriv gerne kommentarer.

Opdateret Søndag: 14.29: Demonstranterne søger via twitter efter folk, der ved hvordan man organiserer en national-strejke. Interesserede kan melde sig på Mousavis Facebook-side - her
Video af demonstranter, der brænder billeder af den religiøse leder, Khamenei:

Opdateret: 14.07: Det er ikke længere muligt at se sattelit-tv som BBC-persia i Teheran, lyder twitterrygterne. Gmail, Yahoo og Hotmail er totalt blokerede. Facebook virker endnu. Demonstranterne klarer sig via såkalte Proxyservere og TOR-netværk, anonyme forbindelser, hvor man ikke kan se hvem der er på eller hvor man kommer fra, men også de er pressede fra styret, der nu har sat den helt store cyber-modoffensiv ind. Alle udenlandske journalister, der i forvejen ikke må filme eller fotografere på gaden, skal være ude inden i morgen, siges der.
'Iran er nu i cyber-undtagelsestilstand', skriver en twitter.
'Tæsk og undertrykkelse af os gør situationen værre for regeringen. Det må stoppe', siger en anden.
Tilgengæld har nogen lavet et fint kort, hvor man kan se konflikområderne i Teheran - klik her

Annonce:

Opdateret 10.47: 'Der er masser af rygter i Iran. Men hæren står IKKE i gaderne og der er ikke tanks. Endnu.'. skriver twitter.

Video, angiveligt fra lørdag nat. Teheran, brand i gader.
Opdateret 9.24: 'Bank Melli hospital Tehran - mindst 9 døde.Rasoul Hospital Tehran - mindst 11 døde. Hundredevis er sårede', skriver en twitter og tilføjer: Ingen vej tilbage. Vi kan ikke stoppe nu. Det er gået for vidt.
Dødstallet bekræftes af CNN, her.De citerer også andre kilder for at der kan være op til 100 døde. Godt 3000 demonstranter var på gaden i går, langt færre end tidligere på ugen, skriver The Guardian.
Der blev slået hårdt ned på dem fra styrets side. Tw
Uroen lørdag tog fart efter at Mir Hossein Mousavi offentligjorde et brev han havde sendt til Vogternes Råd. I brevet krævede han, at valget skal gå om, og at valgsvindelen til fordel for Mahmoud Ahmadinejad var planlagt måneder før valget den 12. juni.

Annonce:

Opdateret 23.40: Urolighederne breder sig over hele landet, skrives der på twitter.
'Oprør i Tabriz, Mashad, Isfahan, Ahwaz, regeringen svarer igen med vold'.
Teherans hospitaler rapporterer om hundredevis af sårede.
'Teheran brænder af vore martyrers blod. Gaderne er fulde af døde', skrives der på Twitter fra pålidelige kilder.
Mere video fra demonstrationen tidligere idag her:
Mousavi citeres fra flere pålidelige kilder for at sige: 'Hvis jeg bliver arresteret skal nationen gå i strejke på ubestemt tid.'
Rygter om at Basjii militserne markerer døre hos folk, der skal angribes senere.
'Tør det af med benzin'
Rygter om at helikoptorer smider kogende vand efter folk. Ikke bekræftet.
Ingen tør anslå dødstal: 'De slår stadig mennesker ihjel.'

Opdateret 17.10: Endnu en video fra Teheran i dag- demonstranter versus politi.

Vidner mener der har været op til 10.000 politi og Basjii på gaderne. Ubekræftet.
'I nat: På gaden! Kamp for frihed', skriver en twitter.
Vi opdaterer senere i aften ellers følg med her

Opdateret 16.00: 'Der er politi og Basjii overalt. Vi bliver angrebet fra alle sider. Hjælp os!', skriver twitter fra Teheran.
Herunder video med milltsgruppen Basjii, der skyder ind i mængden af demonstranter. Fra BBC persia.

Opdateret 15.56: Video angiveligt fra idag herunder fra gaderne i Teheran. Videoen viser tåregasangreb.

Opdateret 15.46: BBC persia viser billeder af skyderi i gaderne og bål. Se her. Ifølge twitter bruges der tåregas, køller og vandkanoner. Sidste rygte er at google earth er gået med til at opdatere billeder fra Teheran ligenu.

Annonce:

Opdateret 13.50: Billeder fra Teheran ligenu(angiveligt) her. Ifølge vidner i Teheran, bliver bevæbnede bassij millitsfolk sat af i busser og lastbiler over hele byen. NB: Netop bekræftet af BBC! Opfordring til demonstranter: 'Bliv i store grupper. De kan ikke tæve os alle sammen', skriver en twitter.
Mobiltelefoner i området omkring demonstration er blokerede.
informationerne er generelt meget modstridende. Der er tydeligvis også regeringsfolk til stede på twitter. De hævder demonstrationen er aflyst - ligesom stats-tv. Opfordringer fra Twittere til NASA om at offentliggøre bedre sattelit-billeder af Teherans gader ligenu.
Vi opdaterer om nogen timer når information er mere klar - følg selv med i twitter-strømmen herover.

Opdateret 13.45: Twitter-rygte: En iransk kilde hævder at tre fly med medlemmer af Hezpollah fra Libanon er landet i Teheran igår. Demonstration igang. Mange mennesker. Masser af politi, men de er passive.

Opdateret 13.30:Ifølge AFP blev bevæbnede Basjii millitser set i gaderne allerede i går. I ført uniformer og hjelme for første gang siden i sidste mandag. Og bevæbnede med maskinpistoler og stokke. Demonstrationen skulle være igang nu.
Herunder video, angiveligt fra igår, der viser skyderi foran politistationen i Teheran.

Annonce:

Opdateret 10.49: En ny demonstration er på vej i Teheran. Den er forbudt af styret, men gennemføres efter al sandsynlighed alligevel. Rygter om at Revolutionsgarden bliver sat ind mod demonstranterne svirrer stadig. Twittere tager deres forholdsregler:
'Tag dit simkort ud af telefonen hvis du filmer. Det kan bruges til at spore hvor du er. Hvis du skal sende smsere, så slet dem løbende. De vil kunne bruges mod dig, hvis du bliver arresteret', skriver een.
56 advokater og professorer har skrevet brev til styret, hvor de fordømmer overgreb på menneskerettigheder. Følg også med her
Og selv om situationen er meget alvorlig så se lige den her satiretegning.

Opdateret 01.15: 'Selvfølgelig tier Mousavi stille. Men han er endnu ikke arresteret. Idag tier alle stille', skriver en Twitter.

Opdateret 00:40:
Angiveligt er Mousavi stadig fri og i live. Planlagte demonstrationer lørdag gennemføres så vidt vides.
Eneste nye video fra fredag er denne, postet af en af de mest aktive twittere. Der bliver blandt andet sagt: 'Hvor er dette? Det er Iran - mit og dit fædreland' I baggrunden høres folk i gader og fra hustage råbe Allah-o-Akbar (Gud er stor) som et tegn på protest mod valget og styret.


En stemme med meget trist klang og en udsigt, måske fra et vindue.

Annonce:

Informationerne fra Iran flyder meget langsommere nu. Intet fra dagens demonstration, der angiveligt skulle foregå fra hustage og altaner. Flere system kritikere arresteret, skrives der på twitter.
Der er åbent for SMS for første gang i en uge. Der advares om at benytte sig af det. 'I vil blive sporet', skriver en Twitter.
En ældre video, fra den 16de, der angiveligt viser Basjii lave husundersøgelser, giver måske en ide om hvad der kunne ske i Teheran nu.

Følger man strømmen af kommentarer på Twitter, tyder det på, at der er massive hackerangreb mod Iran fra vestlige hackere, der udveksles informationer om, hvilke regeringsservere man vil have lagt ned. Men svært at sige, hvad der er sandt lige nu.

Opdateret 15.51: 'Situationen er kritisk nu. Nationen er sønderknust. Undertrykkelsen venter', skriver en Twitter fra Teheran ligenu.
Han rapporterer også at en planlagt demonstration lørdag har fået nej fra myndighederne. Der er ubekræftede, men vedvarende rygter om at Revolutionsgarden er indkaldt og skal stoppe fredagens demonstrationer. Mousavi har været tavs siden Khameneis tale - trods påbud mødte han ikke op ved fredagsbønnen.

Opdateret 15.44: BBC persia viser ligenu skyderi og bål i gaderne. se her

Opdateret 13.11: Ali Khameneis advarede i sin tale demonstranterne: I må stoppe nu, eller stå til ansvar.
'Alle skal hjælpe med til at standse disse demonstrationer. Hvis de ikke stopper, vil de blive stillet til ansvar', sagde han ifølge The Guardian.

Annonce:

Arm wrestling in the street must stop," he said. "I want everyone to put an end to this. If they don't stop this … they will be held accountable for all of this."Opdateret 12.00: Ali Khameneis tale er netop slut. Han roste det Iranske system, og anklagede vesten og Zionisterne for ikke at bryde sig om resultatet. Valget var fair, sagde han.
Stemningen blandt twittere er gagenhomoristisk og rasende på samme tid. 'Efter denne tale, er det alt eller intet. Helt nyt styre eller overgivelse', skriver en.

Opdateret 11.35:
Ayatollah Ali Khamenei taler netop nu til fredagsbønnen. Intet nyt om hvorvidt Mousavi også er der.
'Referat af talen: Ingen valgsvindel. Demonstranter skal straffes. England er vores største fjende. Det er slemt', skriver en twitter.

Annonce:

Opdateret kl. 09.38: Se Mousavi foran tilskuere til gårsdagens demonstration.
Mange sårede bragt på hospitalerne i nat, twittes der. Der mangler blod på skadestuerne.
Idag er der fredags bøn. Mousavi har bedt tilhængerne blive væk. Han står tilgengæld selv over for et svært valg, idet Ayatollah Ali Khamenei, landets religiøse leder, har bedt ham stå ved hans side ved fredagsbønnen, hvor han vil appellere til national samling. Det skriver The Times.

Opdateret torsdag kl 22.09: Dagens demonstration bød på markante udtalelser fra Mousavi, ifølge de Twittere der var tilstede:
'Hvor er pengene? Hvor er de 300 milliarder vi har tjent? Hvorfor er mit land stadig så fattigt? Det tyder på korruption og løgne!', sagde han blandt andet.
Selvom demonstrationen som sådan var fredelig, melder Twittere også om alarmberedskab på Teherans hospitaler, hvor det strømmer ind med sårede, der er blevet overfaldet af 'Baseej'-militser, radikale grupper, der støtter det siddende styre.

Billeder fra demonstration her! (slut på opdatering torsdag)


Herover: Mousavi støtter på en togstation i Teheran.

Annonce:

Opdateret 15.01: Demonstration er igang. Der er angiveligt mange deltagere, mange i sort.
Fra vestlig side i den mere underholdende ende, lægges der pres på GOOGLE for at l ave deres søge-billede om som det ser ud her på siden...
Engelsk oversættelse af opgørelse af døde fra 'Human Rights Activists in Iran' - her - der er stadig 32 døde, ikke syv som andre medier skriver.

Opdateret 13.23: Video hvor der bliver skudt direkte ind i mængden - fra tirsdag, hvor de fleste drab skete.

Demonstrationen idag vil være iført sort for at ære de dræbte. Ifølge Iransk menneskeretsorganisation er der 32 døde.

Annonce:

Opdateret 10.00: Alt er fredeligt i Iran idag, hvis man skal tro Twitter, der tilgengæld reflektere over hvad der egentlig er sket på det sidste.
'Hvad er en præsident uden et land?' 'Hvordan kan 2 millioner mennesker demonstrere i dit land, uden at du siger noget som helst?', lyder det fra en twitter med adresse til den siddende Præsident, der fortsat kalder demonstrationerne for optøjer, vandalisme og som beskylder England og USA for at stå bag.
Og faktisk er det nu bekræftet at USA har haft en lille finger med i det store spil. Ihvertfald i forhold til twitter. Den amerikanske centraladministration har nemlig bekræftet at de har bedt Twitter om at udsætte deres server-opgraderinger af hensyn til Iran....Twitter adlød ønsket igår.
Da det ventes at blive en fredelig dag, vil der ikke være så mange opdateringer herfra i dag. Der er nye demonstrationer i eftermiddag, vi vender tilbage der.

Opdateret onsdag 22.40: Fra twitter: over 500 journalister og demonstranter er i fængsel. Troværdig information siger at Mousavi og Khatami, begge oppositionskandidater, har afleveret et brev til justistministeriet, hvor de kræver at demonstranterne løslades.
Almindelige mennesker i Iran får kun informationer fra statslige kanaler - alt andet forsøges lukket.
Link til billeder fra ødelagt kollegium i Teheran her(opdateres igen torsdag)

Annonce:

Opdateret l 20.39: Demonstrationerne er forløbet fredeligt idag. Der er annonceret ny demonstration i morgen.
Tilgengæld er dødstallene fra de tidligere dages uroligheder steget markant. En iransk menneskeretsorganisation, 'Human Rights Activists in Iran', har bekræftet et tal på 32 døde mellem den 14 og 15 juni. De fleste mistede livet da Teherans Universitet blev stormet mandag og fordi paramilitære grupper fra Basij skød ind i mængden tirsdag. Læs originalt dokument på Farsi her
Syv studerende blev dræbt på kollegier på Universiteter og Teheran og andre steder i landet. Tallene er baseret på egne undersøgelser i marken og må betragtes som troværdige.
Dokumentet er oversat fra Farsi af danskeren Rasmus Elling.

Opdateret 16.50: Billede th fra dagens demonstration i Teheran, Krimkhan bridge. Flere fotos her.

Opdateret 15.39: Demonstration i Teheran igang. Det Iranske Fodboldlandshold støtter nu demonstrationerne officielt!
'Det grønne hav rammer nu 7 Tir fra to sider - Teheran Universitet via Enghelab Ave og 7 og Tir via Vanak torv', fra #iranelction
Se iøvrigt Præsident Obama bede om at 'folket stemme kan høres'. Hans administration opfordrede Twitter til at holde åbent trods systemvedligeholdelse.

Opdaterety 13.55: Nye demonstrationer i Teheran klokken 17 iransk tid idag. Bekræftes af flere kilder.
'Fredelig demonstration. Et hav af grønt', twittes der på #iranelection.
Der er også annonceret en demonstraion i morgen.
En af de mere pålidelige twittere advarer om, at der er masser af misinformation, der bliver spredt på Twitter ligenu.

Annonce:

Opdateret 13.02: Informationer og videoer strømmer ud fra Twitter og Youtube. Nogengang er det sande informationer. Andre gange ikke. I forhold til et videoklip vi har lagt ud - se klippet her - er det angiveligt ikke så nyt som vi troede - en bruger har fortalt os, at det er seks måneder gammelt og fra andre uroligheder i Teheran. Vi har rettet teksten. De andre skulle være gode nok.

Opdateret 10.54: Militæret har været ude i Teheran hele natten, men demonstranterne har også været på gaderne i tusindevis, og i Teheran er det gået rimeligt fredeligt for sig. Anderledes i Ahwaz hvor der angiveligt skulle være flere døde, masser af sårede og 100devis af arresterede.
Imens holder verden så vejret og venter på hvad det betyder, at Hossein Mousavis tilhængere nu har fået hvad der ligner et håndgribeligt bevis på, at der er svindlet med valget. Læs mere om det her.

Opdateret 22.47: Ny video viser helt fredelig protest i Teheran fra tirsdag.
Opdateret 22.30: Der bliver nye demonstrationer onsdag og torsdag. Begge i Teheran og begge bliver tavse demonstrationer. Det er bekræftet fra flere kilder her til aften.

Annonce:

Opdateret 21.30: 'Gadekampe på Azadi torv og de omgivende gader -tåregas og ild', skriver en twitter.
Politi i civil går fra dør til dør og leder efter sattelitmodtagere. De bliver rykket ned. Flere 100de arresteret i gaderne. Men demonstrationer stadig fredelige. Lokalt politi patruljerer uden pistoler i bælterne.
'De stoler ikke på deres eget politi', skriver en twitter.
Tilgengæld er det islamiske politi meget aktivt og arresterer folk i et væk.
Rygter om mange fanger, der bliver transporteret til højsikkerhedsfængsler.
Og så er der de døde.
'Ingen grund til at skjule deres navne mere: Mobina Ehtrami, Fateme Borati, Kasra Sharafi, Kambiz Shoaee & Mohsen Imani; alle er dræbt af Ansar(Ansar-e-Hezbollah - radikal islamisk organisation, der er kendt for at overfalde studerende)', skrives der på Change_for_Iran

Opdateret 18.15: NY video: Politi giver demonstranter tæsk - uploadet idag!

Opdateret 18.05: ''Folk står foran tv-bygningen i Valiasr, stille. De holder billeder af Mousavi op i luften.'

Opdateret 17:56: ''Musavis støtter er alle stille og bevæger sig, gaden er helt stille og der er ingen lyd', skriver de i seneste update fra Twitter. Andre taler om at hæren stadig er standby. Og at der er rygter om, at Teherans universitet vil blive angrebet igen i nat. Universitet er blevet besat!
Det bliver stadigt vanskeligere at finde frem til hvad der er regulær information og hvad der er propagande, idet regeringen angiveligt selv har oprettet twitter-profiler med det formål at sprede falsk information.

Opdateret 16:47: 'Shiraz er i fare! De slagter folk, der er ingen medier. Basij sender tropper afsted', lyder det fra #irakelection.

Opdateret 16:26: Nye rygter, hæren er sat ind mod demonstranterne!

Annonce:

Opdateret 16.18: Protesterende iranere har brugt Twitter og Youtube til at få oplysninger ud til omverdenen på siden valget i fredags. Herover en video fra demonstrationerne mandag, hvor der blev der skudt mod demonstranterne.

Hjælp Twittere
Du kan hjælpe de Iranske Twittere ved at sætte din egen lokalitet til Teheran og din tidszone til gmt +3.30, hvis du er Twitterbruger her i Danmark.
På den måde kan man forvirre de Iranske myndigheder og gøre det nemmere for twitterne at gemme sig i mængden. Flere gode råd her.
En ny demonstration er netop gået igang i Teheran.
Politiet er på plads. Ingen må fotografere eller optage i gaderne.
Har man en computer på sig bliver man arresteret.
Her er billeder fra picassa: http://picasaweb.google.com/bahramks/RiotsInTehran#Opdateret 14.20:

Annonce:

Flere twittere opfordrer nu vestlige medier til ikke at offentliggøre deres navne - det kan være farligt for dem. Her på eb.dk vil vi forsøge at være mere forsigtige fremover.
Den almindelige presse i Teheran har fået udgangsforbud. De må kun arbejde fra deres kontorer og det er forbudt at filme og optage på gaderne. Alle med kameraer eller computere bliver overfaldet af politi.
Den Iranske regering har nu lovet en omtælling af stemmerne. Hvor omfattende denne omtælling bliver er der stadig meget diskussion om.

Opdateret 14.00:
'5 dræbt i pigernes kollegie. Vi mødtes med Karoubi(lederen af det nationale parti) igår&og fortalte ham, hvad der var sket. Det var en stor fejltagelse', skrives der fra en twitter.
Siden da, har der været tavst fra ham.

Annonce:

Rygter
På Twitter er der masser af rygter om hvad der sker i Teheran ligenu.
'Jahanbakhsh Khangahi er arresteret. Bekræftet.' lyder et af dem.
Khanghani er angiveligt en talsmand fra indenrigsministeriet.

Frygter fælder
'Den eneste officielle demonstration idag er fra valli asr. - de andre i læser om, kan være fælder. Undgå dem', skriver en af de mest aktive twittere.
Han opfordrer samtidig deltagerne til at møde op i sort tøj, i respekt for de faldne, og 'passe på politi i civil'.
Han er tilsyneladende med i en gruppe, der flytter rundt i Teheran for at at finde netforbindelser og undgå opdagelse. Fra tid til anden går han offline.
'Her er for farligt nu', skriver han.

Opdateret 10.00

Generaler arresterede?
Andre rygter går på, at en gruppe af generaler skulle have planlagt et militærkup for at få valget til at gå om. Og at denne gruppe af generaler nu er arresterede.
Det er svært at finde ud af, hvad der er op eller ned på strømmen af Tweets, men fakta er, at der har været massive uroligheder i Teheran siden valget i fredags og at de fik en voldelig kulmination igår.

Syv dræbte
I følge en twitter fra Teheran, er der syv dræbte og 50 sårede. Se billeder her! http://twitpic.com/7h41m
'Troværdig kilde fra hospitalet - op til syv døde og 50 sårede på Azadi torv i dag', skriver han.
Han har angivelgt kontakt til 11 hospitaler, der alle melder om sårede og døde.

Annonce:

Pressede
Hans gruppe af demonstranter er pressede.
'En fra vores gruppe er arresteret. Hans familie har fået tæsk. Hans bror er også anholdt. Deres hus er ødelagt', skriver han.

Hos The Guardian kan man også følge udviklingen live - her.

100 Studenter forsvundet
Søndag nat slog regeringen til mod et kollegie på et af Teherans Universiteter. 300 politifolk trængte ind med skarpladte våben, knipler og tåregas. Døre blev sparket ind, eleverne blev tæsket og skudt på med gummikugler. Det skriver The Guardian.
I følge flere twittere er der forsvundet 100 studenter fra universitetet.
Du kan se en video af, hvordan universitet så ud efter politiets besøg lidt længere nede på siden til højre.
Sidste nyt: Følg med i alle tweets i 24 kilometers radius omkring Teheran: Klik her Flotte billeder fra oprøret - her

Annonce:

Bagrunden: Oprør
Twitter, YouTube og Flicker er våbnene i et nyt ungdomsoprør i Iran, hvor unge i grønt tøj endnu demonstrerer efter præsidentvalget. Iran er i oprør. Ungdomsoprør. Fredag den 12. juni var der præsidentvalg i Iran. Der var fire kandidater. Den siddende præsident Mahmoud Ahmadinejad vandt med med 63,8 % af stemmerne mod oppositionslederen Mirhossein Mousavis 32,7 %.
'Valgsvindel', kalder Mousavi resultatet.
Han fik angiveligt først en meddelelse om at han havde vundet overbevisende. Det kom også op på et website. Som øjeblikkeligt blev lukket og nu var resultatet pludseligt et helt andet, siger Mousavi selv.

Nettet kan ikke lukkes
Mousavi støttes af en stor del af de unge i landet, der nu er gået til modangreb med massive demonstrationer, organiseret og dokumenteret via net-tjenesterne Twitter, Youtube og Flicker. Mousavis har sin egen twitterkanal, http://twitter.com/mousavi1388 - hvorfra han holder sine tilhængere orienteret.
For selv om det siddende styre har forsøgt at lukke for adgangen til internettet, længe har blokeret websites som BBC og CNN og lukket for afsendelse af SMS-ere, kommer der stadig billeder, tekst og video ud. Det foregår via proxy-servere, der hele tiden skifter.

Annonce:

persiankiwi
En af de mest aktive twittere fra Iran er 'persiankiwi', som du blandt andet kan følge i vores 'Twitter-boks´ nederst i artiklen - den følger med i seks forskellige twitter-strømme på een gang.
'Folk må forstå, at de, der demonstrerer for den siddende præsident, alle er offentligt ansatte, der bliver fyret, hvis de ikke går med', skriver han blandt andet. Følg ham her.
Se en video fra gaderne i Teheran dagen efter valget.YouTube-kanal
Mirhossein Mousavis tilhængere har også en YouTube kanal, hvor man kan se videoer fra demonstrationerne i lørdags og politi på vild flugt efter mødet med demonstranter. Er man til still-billeder, kan man besøge foto-tjenesten Flicker og Mousavis kanal der.
Der opdateres også billeder her: http://twitpic.com/7gtbu

CNN får klø
Men Twitter har ikke kun vendt sig mod det siddende styre i Iran. CNN får klø for ikke at dække optøjerne, men kun fokusere på valgresultatet - det kan man følge med i her: http://twitter.com/#search?q=%23CNNfail

Annonce:

Hackerangreb nej tak!
En del af oprøret har været såkaldte DDOS-angreb, annonceret via Twitter, på de officielle Iranske servere. Ideen er at bombardere dem med forespørgsler til de går ned. På siden hvor det foregår fra kan man selv indstille hvor mange hits per sekund man ønsker at bombardere med. Nu har de iranske twittere imidlertid bedt om at disse angreb stopper, da de også rammer dem og deres muligheder for at kommunikere.

Har du flere kommentarer til oprøret i Iran, så skriv dem i kommentarfeltet herunder.

Ekstra Bladet og de nye medier: Ekstra Bladet bruger også Youtube, Flicker og Twitter til dækning af optøjerne i Mellemøsten. Fordi de nye medier er den hurtigste måde vi kan få et indblik i hvad der sker på stedet. Vi gør det kritisk og vi tjekker så godt vi kan. Men det går hurtigt og der er meget misinformation derude. Opdager du en fejl eller ved du mere end vi gør, så skriv til os med det samme på nationen.tv@eb.dk

Ekstra Bladet og de nye medier: Ekstra Bladet bruger også Youtube, Flicker og Twitter til dækning af optøjerne i Teheran. Fordi de nye medier er den hurtigste måde vi kan få et indblik i hvad der sker på stedet. Vi gør det kritisk og vi tjekker så godt vi kan. Men det går hurtigt og der er meget misinformation derude. Opdager du en fejl eller ved du mere end vi gør, så skriv til os med det samme på nationen.tv@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: