Hvad må politiet kalde dig?

Det sker oftere, at politiet ikke taler høfligt til borgerne, men burde de også det?

Burde politiet tale pænere, når de er på arbejde? (Foto: Mogens Flindt)
Burde politiet tale pænere, når de er på arbejde? (Foto: Mogens Flindt)

Mens statsadvokaten undersøger politiets sprogperle under en Gaza-demonstration for 14 dage siden, har morsomhederne ikke været til at komme uden om.
Men samtidig har der været stor undren over, hvorfor ordensmagten kalder borgerne andet end 'du' og deres navn. Hvorfor skal folk kaldes perler, klovne eller tosser, når politiet arbejder?

Respekt og afstand
Tidligere var politiet altid høflige, når borgerne blev tiltalt. I dag er 'kan De forstå, hvad jeg siger?' blevet til 'kan du fatte det, perle?', og det kan være uheldigt, mener kommunikationsekspert Klaus Kjøller. Han kan se en god idé i at bede betjentene om at sige 'De' til de personer, de møder i forbindelse med embedet.
- Det ville være sværere at bruge nedsættende ord, når man siger De, fordi der ligger noget respekt og afstand, når man siger det, fortæller han nationen!.
Han mener, at det ville virke begge veje, hvis politiet holdt en mere høflig talemåde over for bøller.
- Men når politiet siger 'du' og ikke 'De', er det for at træde i kontakt med folk og tale deres sprog. Det er også urealistisk at tro, at man kunne få dem til at sige De. Det er der jo ingen, der siger længere, undtagen omkring hr. Møller og kongehuset.

Kylling og klovn
Kigger man på Rigsadvokatens årsberetninger, virker det som om, de danske betjente ville have godt af et kursus i høflig omgangstone. Antallet af adfærdssager har været stigende fra 2002 og frem til den seneste opgørelse i 2007 steget fra 365 til 457 om året, og en stor del af disse er klager over politiets sprogbrug.
I 2007 udtalte statsadvokaten blandt andet kritik af en politiassistent havde kaldt en cyklist for 'klovn,' da han cyklede venstre om den bil, betjenten befandt sig i. Og en anden betjent fik på puklen for at have kaldt en ung knallertkører for 'kylling', mens der ventede en tjenstlig samtale til en poititjenestemand i lufthavnen, der havde sagt 'please, shut the fuck up'.

Forkert når det optages
- I mange sager kan det ikke bevises, hvordan sprogbrugen har været, fordi der kun er de to parter, og ingen vidner, fortæller vicestatsadvokat Birgit Gammelgaard til nationen!.
- De sager, der er, er ikke så ofte racistiske, men mere generelle om grimt sprogbrug, forklarer hun.
Og hvorfor det grimme sprog bruges, kan Klaus Kjøller forklare.
- Man bruger nogle midler, som virker helt naturlige, når der bare er to, men det virker meget forkert, når nogen optager det, så det kommer på forsiden af aviserne. Det virker naturligt, men det er sådan set ikke effektivt, hvis betjenten vil opnå konktakt, siger kommunikationseksperten.

Hvad synes du om, at politiet kommer med nedsættende bemærkninger til borgerne?

Hvad vil du finde dig i, at politiet kalder dig? Har du selv oplevet at blive chikaneret af en betjent?