Fattige børn får Vingsø til at græde

Der mangler julehjælp til mere end 1000 fattige familier - nu går de kendte ind i indsamlingen.

Mai-Britt Vingsøe siger, at hun var ved at græde. da Poul Madsen i går kom med en appel om, at et barn risikerer at få at vide, at der ikke er råd til julegave i år. Foto Jan Sommer
Mai-Britt Vingsøe siger, at hun var ved at græde. da Poul Madsen i går kom med en appel om, at et barn risikerer at få at vide, at der ikke er råd til julegave i år. Foto Jan Sommer

Der er opmærksomhed om Ekstra Bladets og Dansk Folkehjælps juleindsamling. Også blandt en række kendte, der ud over at bidrage med penge til indsamlingen også stiller op som ambassadører for Dansk Folkehjælp. Det betyder, at de ud over bidrag til indsamlingen også aktivt på forskellige måder skaffer penge og omtale til Dansk Folkehjælp.

Men selvom de alle på den måde er involveret perifert i hjælpearbejde, er de alligevel chokerede over den store fattigdom i Danmark. At der denne jul er 200.000 fattige, hvoraf en fjerdedel er børn.

Indtil videre rækker indsamlingsresultatet til at hjælpe mindre end 500 familier. Så der er brug for meget mere. Da Dansk Folkehjælp lukkede for ansøgninger, havde 1715, der alle opfyldte fattigdomskriteriet, søgt om hjælp.

Se hvad de kendte siger om fattige og indsamlingen

Tv-vært Mai-Britt Vingsø: – Det er fantastisk, at I samler ind og får sat fokus på problemet. Det giver mig sådan en glæde i min krop. Jeres redaktørs appel om, at et barn risikerer at få at vide, at der ikke er råd til julegave i år, var ved at få mig til at græde.

– Jeg er så privilegeret, at jeg aldrig har oplevet en fattig jul. Jeg har aldrig oplevet forældre, der har kigget på mig med våde øjne og sagt 'desværre skat, der er ingen julegaver i år'.

– Det kommer bag på mig, at der er så mange fattige. Jeg har godt vidst, at der var nogle hjemløse, men at der er familier med så dårlige kår, er kommet bag på mig. Børn er de mest uskyldige mennesker, og det skal ikke gå ud over dem, at deres forældre har problemer. Derfor støtter jeg sagen.

Pr- og kulturkonsulent Christian Have: –Det er en meget ubehagelig overraskelse, at vi i et land som Danmark har så mange fattige børn, og at samfundet ikke vil acceptere fattigdommen. At vi er et af de eneste lande i EU uden en fattigdomsgrænse.

– Det synes jeg, vi skal få indført hurtigst muligt. Det vil også sætte fokus på, at vi rent faktisk har et fattigdomsproblem, og at vi godt kan gøre noget ved det. Det er et problem, der kan og skal løses. Vi kan ikke skubbe det ind under gulvtæppet.

– Ud over både at støtte denne og andre juleindsamlinger så er jeg i år også sammen med nogle veninder ved at samle julegaver sammen til børnene i Sandholm-lejren. De trænger også til lidt glæde.

Tidligere LO-formand Hans Jensen: –Det burde bekymre den almindelige dansker, at der er så stort et behov for hjælp. Det er væsentligt værre, end jeg selv troede, det var i Danmark.

– Jeg giver selvfølgelig selv en økonomisk håndsrækning. Derudover benytter jeg mig af, at jeg er gammel LO-formand, og skriver rundt til mine kolleger i fagbevægelsen for at få dem til at støtte denne sag. Det tror jeg, skaber resultater.

– Da jeg var i LO, kæmpede vi for at få indført en fattigdomsgrænse i Danmark. Det er ikke et spørgsmål om at få mad nok og kunne overleve. Det er et spørgsmål om at kunne give sine unger en ordentlig opdragelse og mulighed for at udvikle sig og udfolde sig ligesom andre.

Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg: –Det er et forrygende initiativ, Ekstra Bladet og Dansk Folkehjælp har taget. Men i et land som Danmark må der også være en forpligtigelse til, at nogen gør noget for de mange fattige børn.

– Jeg frygter dog, at finanskrisen kan få nogen til at glemme, at ikke alle har det godt. At fordi vi er lidt klemt på aktierne, så svigter vi de dårligst stillede. Det må ikke ske.

– De, der tror, der ikke er problemer, skulle gøre sig selv den tjeneste at tale med de enlige mødre og deres børn. De har det svært. Men de er også stolte, og de piber ikke.

Rejsedirektør Stig Elling: –Det er lidt chokerende med så mange fattige i Danmark, når man ser på, hvordan vi svælger os i julegaver og julemad. Og så er de 50.000 fattige børn, som Ekstra Bladet nævner, nok i virkeligheden lidt lavt sat. Mange flere børn lever under dårlige vilkår herhjemme.

– Derfor støtter jeg naturligvis indsamlingen. Det er vigtigt, at vi husker at se inden for egne fire vægge og ikke kun vil hjælpe fattige børn i den tredje verden. Man skal selvfølgelig ikke glemme dem, og jeg støtter da også selv SOS-børnebyerne.

– Men ikke på bekostning af danske børn.

Aalborgs underholdningskonge Ernst Trillingsgaard: –Det er ikke til at forstå, at der er så mange fattige børn i Danmark. Det vrimler ind med kvalificerede ansøgninger, både til Dansk Folkehjælp og alle de andre organisationer, som beskæftiger sig med problemet.

– Det er helt bestemt en sag, jeg støtter. Ud over selv at spytte i kassen bruger jeg de muligheder, jeg har som direktør for Europahallen. Da Birthe Kjær for nylig holdt koncert her, blev hele overskuddet doneret til Juleindsamlingen. Det gav 33.000 kr.

– Når det er muligt, sætter vi også brugte rekvisitter og kostumer til salg på nettet, som kan give et mindre beløb til de mange andre aktiviteter i Dansk Folkehjælps regi.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere