I kø for at få hjælp

Krisen kradser: Voldsom stigning i antallet af ansøgere af Julehjælp

Henrik Bording er blot en af de 1000 danskere, der foreløbig har søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Julen er en ekstra svær tid for ham, fordi pengene aldrig slår til. Foto: Anders Brohus
Henrik Bording er blot en af de 1000 danskere, der foreløbig har søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Julen er en ekstra svær tid for ham, fordi pengene aldrig slår til. Foto: Anders Brohus

– Jeg går rundt hver dag og føler mig som en rigtig dårlig mor, fordi jeg aldrig kan sige 'ja' til mine børn. Økonomien er meget langt nede.

Ordene kommer fra en enlig mor til tre, der ligesom så mange andre har søgt julehjælp hos ASF Dansk Folkehjælp. For mange er julehjælpen eneste håb om at kunne give børnene en blot nogenlunde 'ordentlig' jul.

Kontanthjælpen udhules
Dansk Folkehjælp oplever i øjeblikket en veritabel eksplosion i antallet af ansøgninger. Mere end 100 om dagen, og det er dobbelt så mange som sidste år.

Allerede inden Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets julehjælp-indsamling gik i gang, begyndte ansøgningerne at strømme ind.

Ifølge generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem skyldes en del af ansøgningerne, at Ekstra Bladet sætter fokus på fattigdomsproblemet.

– Men det er bestemt også et udtryk for, at krisen kradser. At flere har færre penge til rådighed. Kontanthjælpen følger jo ikke prisudviklingen, selv om der er store stigninger på fødevarer.

De fattigste får først
Dansk Folkehjælp har allerede modtaget 1000 ansøgninger om julehjælp. Og det er vel at mærke såkaldt 'godkendte' ansøgninger, fortæller Klaus Nørlem.

De pågældende ansøgere har kommunens stempel på, at de er på kontanthjælp –og dermed typisk har et rådighedsbeløb på 2000-2500 kroner om måneden.

– Det er for at sikre os, at det er dem med færrest midler, der kommer først i køen til julehjælpen, fortæller Nørlem.

Arbejdsløs: 'Hjælp os'
Derudover kommer de øvrige ansøgninger fra arbejdsløse, enlige, fysisk og psykisk syge og andre i en penibel situation, der søger julelykken ved at søge hjælp som denne enlige far til tre, der har mistet sit arbejde.

Han fortæller:

– Vi har knap nok råd til at betale for maden til hverdag, og min arbejdsløshed gør det mange gange værre. Jeg er bange for, at jeg ikke har råd til julen i år... Jeg beder jer venligst hjælpe os.

1 af 2 
2 af 2 Henrik Bording er blot en af de 1000 danskere, der foreløbig har søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Julen er en ekstra svær tid for ham, fordi pengene aldrig slår til. Foto: Anders Brohus
0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere