Annonce:
Annonce:

50.000 børn lever i fattigdom

De får dårligere mad og må gå i brugt tøj, der er ikke råd til sport eller fødselsdagsgaver - og julegaver kan de kun drømme om

Beate Sønderskov og datteren Catherina lever på samfundets bund og er beviset på, at politikerne lyver, når de ikke anerkender fattigdom i Danmark. Læs i morgen reportagen om den fattige familie i Ekstra Bladet. Foto Anders Brohus
Beate Sønderskov og datteren Catherina lever på samfundets bund og er beviset på, at politikerne lyver, når de ikke anerkender fattigdom i Danmark. Læs i morgen reportagen om den fattige familie i Ekstra Bladet. Foto Anders Brohus
Annonce:
Følg nationen!

Næsten 200.000 danskere – heraf mindst 50.000 børn – lever i familier med så dårlig økonomi, at de ikke kan komme ordentligt gennem julen uden hjælp fra andre. Det viser den seneste opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Tallene er baseret på den laveste anerkendte fattigdomsgrænse, der også anvendes af OECD og Finansministeriet.

– Men det paradoksale er, at ministeriet ikke vil anerkende begrebet 'fattige', og at Danmark som et af de eneste lande ikke har en fattigdomsgrænse. Man kalder det lavindkomstgrupper.

– Fattigdom er et politisk fyord. Men fattigdommen eksisterer altså i Danmark, selv om man ikke vil tale om den.

Det siger generalsekretær Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp, der sammen med Ekstra Bladet i går startede den årlige landsindsamling af julehjælp til fattige.

Annonce:

De holdes udenfor
– Når vi møder familierne, bliver vi igen og igen konfronteret med, hvor lidt de har. Rådighedsbeløb på 2000 til 2500 om måneden til en familie til mad, transport, tøj og sociale aktiviteter er almindeligt. I de familier er det meget svært at få tingene til at hænge sammen, og deres fattigdom er med til at lukke dem ude fra resten af samfundet, siger Klaus Nørlem.

– Fattige i Danmark går ikke nødvendigvis sultne i seng. Men de får en dårligere kost, de må gå i brugt tøj, de kan ikke deltage i sport eller sociale arrangementer, hvor der skal betales kontingent eller købes udstyr.

– De kommer ikke i biografen og må ofte sige nej til fødselsdagsinvitationer, fordi der ikke er råd til en gave. Hvis de da overhovedet bliver inviteret.

Ramt af prisstigninger
– Hvis man var fattig sidste år til jul, er man blevet endnu fattigere i år. Det skyldes de stigende fødevarepriser, fordi de rammer hårdest, der hvor størstedelen af indtægten går til mad, siger Lars Lydholm fra Frelsens Hær.

Især kontanthjælpsloftet og starthjælp er tiltag, som har betydet, at fattigdommen er blevet værre i Danmark. Ikke sådan at der er blevet flere fattige, men de fattige har fået det endnu ringere.

Annonce:

På Børnenes Kontor i København oplever forretningsfører Reiner Lenze ligefrem, at kommunale sagsbehandlere henvender sig for at få kontoret til at løse problemer for familier, som det offentlige ikke selv er i stand til.

– Mens velfærds-Danmark er accelereret, står nogle tilbage på startlinjen og har meget langt til mål. De oplever en fattigdom, man slet ikke kan forestille sig, siger Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp.

Ikke råd til jul
Beate Sønderskov og datteren Catherina lever på samfundets bund og er beviset på, at politikerne lyver, når de ikke anerkender fattigdom i Danmark. Læs i morgen reportagen om den fattige familie.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: