Annonce:
Annonce:

Fattigjul: Kylling med svesker

Enlig far: Jeg aner ikke, hvad jeg skulle have gjort uden julehjælp

Udenfor. Henrik Bording er altid på udkig i genbrugsbutikker. Alle møbler i hans hjem er således købt her i Kirkens Korshær butik i Gram. Foto: Anders Brohus
Udenfor. Henrik Bording er altid på udkig i genbrugsbutikker. Alle møbler i hans hjem er således købt her i Kirkens Korshær butik i Gram. Foto: Anders Brohus
Annonce:
Følg nationen!

I otte år har 48-årige Henrik Bording med egne ord levet i et sort hul – tynget af fattigdom, svære depressioner og konstant dårlig samvittighed overfor sin 15-årige datter Pernille.

Han bor i Gram i Sønderjylland og var en af dem, der modtog julehjælp sidste år, og den faldt på et tørt sted.

– Jeg aner simpelt hen ikke, hvordan jeg ellers skulle have klaret det. Jeg kan ikke bære, at min datter ikke skal have en jul som andre børn med julemad, juletræ og gaver, siger han.

– Vi har haft juleaftener, jeg ikke har været stolt af – meget små gaver, kylling med svesker i, så det lignede and og en spand med et par grangrene, der gjorde det ud for et juletræ.

Annonce:

Henrik Bording har oplevet den store sociale rutsjetur. Indtil han blev 40, havde han altid forsørget sig selv og sin datter med en ganske god indkomst som montør. Men da han blev ramt af depressiv psykisk sygdom, røg han ud af arbejdsmarkedet.

2000 kroner om måneden
– Jeg lever af kontanthjælp og trækker rundt med en række gældsposter fra min tid sammen med Pernilles mor. Når alle faste udgifter er betalt, har jeg 2000 kroner om måneden til tøj og mad og andre dagligdags fornødenheder. Jeg køber kun mad i discount-butikker, og tøj og møbler køber jeg i genbrugsbutikken her i byen.

– Det er hårdt nok i dagligdagen og helt umuligt ved juletid. Sidste år fik jeg to gavekort på hver 400 kroner til køb af julegaver og et gavekort også på 400 kroner til indkøb af jule- og nytårsmad. Det gjorde hele forskellen, så vi fik en dejlig jul.

Den holdt han sammen med datteren, sin mor og sin niece.

– Det gør vi igen i år, og det glæder vi os til. Vi voksne giver ikke hinanden gaver – så er der mere at give af til Pernille.

Annonce:

Svær barndom
Henrik Bording har været alene med Pernille i 14 år, og Pernille har ikke haft kontakt til sin mor, siden hun fyldte tre år.

– Det er ikke nogen let barndom, hun har fået, når man tænker på min situation med sygdom og dårlig økonomi. Sådan en pige har de samme behov som alle andre børn, og dem har jeg som far ikke kunnet opfylde. Det piner mig.

I dag er Pernille anbragt på en døgninstitution for børn med vanskelige vilkår. Hun besøger sin far i weekender og til højtider.

– Sådan har det været i et års tid, og det er jeg utrolig glad for. Det giver hende en barndom med venner og fritidsaktiviteter. Til jul er vi sammen og holder den meget traditionelt. Så jeg er virkelig glad for den håndsrækning, jeg kan få fra julehjælpen, siger Henrik Bording.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: