Annonce:
Annonce:

Er 100 kilometer til hospitalet langt?

Antallet af sygehuse halveres. Få store sygehuse eller mange små, hvad er bedst?

Hvor langt vil du køre, når du er alvorligt syg?(Foto: Andreas Szlavik)
Hvor langt vil du køre, når du er alvorligt syg?(Foto: Andreas Szlavik)
Annonce:
Følg nationen!

Antallet af akutsygehuse skal reduceres fra 35 til 20. Det anbefaler et ekspertudvalg, og regeringen forventes af følge planen.

100 km til nærmeste sygehus
Det er Berlingske Tidende, der har fået et kig på udvalgets rapport, og hvis planen holder stik, kommer det til at betyde, at mange danskere får væsentlig længere til behandling ved alvorlig, pludselig opstået sygdom.

De mange lukninger af små sygehuse vil betyde, at akutpatienter visse steder i Jylland vil have op til 100 km til det nærmeste sygehus.

'Københavneri', siger Socialdemokratiet. 'Behandling i verdensklasse', mener finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Den store sygehus-revolution
Hvis regeringen følger det såkaldte Juhl-udvalgs plan, forventes revolutionen af sygehusvæsnet, som vi kender det, at finde sted over de næste godt ti år.

Annonce:

Rapporten bliver offentliggjort i dag. Man regner med, at regeringen spidser ører og følger anbefalingerne nøje, når skal fordele en pulje på 25 milliarder kroner til omfattende investeringer i nye sygehuse og udbygninger, det skriver Berlingske.dk.

Lars Løkke Rasmussen (V) ville ikke kommentere rapportens anbefalinger omkring antallet af sygehuse overfor Berlingske Tidende. Han vil dog gerne sige, at det handler om at få specialisterne samlet og behandlingen op i 'verdensklasse'.

Centraliseringen skal kobles sammen med, at der lokalt etableres bedre ambulanceordninger og større lægehuse, og så skal der indføres flere læge-helikoptere.

Vi lytter til DF
- Det handler om at følge to spor. Vi skal specialisere os, og samtidig skal vi sikre nære tilbud. Vi skal rykke tættere ud til borgerne i form af lægehuse og det er en imødekommelse af Dansk Folkeparti, som netop har udtrykt den helt almindelige bekymring blandt danskerne: Det skal ikke være sådan, at man skal køre gennem det halve Jylland, fordi drengen er faldet ned fra træet og skal have et par sting, siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske Tidende.

Annonce:

DF er med på planen, men Socialdemokratiet takker nej. De kalder forslaget for noget 'københavneri', og ordfører Jens Peter Vernersen finder det uforsvarligt, at der kan blive over 100 km til et sygehus i Jylland.

- Det svarer til, at en københavner bliver kørt ned på Langebro, og man så skal ringe efter en ambulance i Lyngby. Når så de får patienten samlet op, så kører de patienten hele vejen ud til Slagelse. Og de kører vel og mærke ikke ad motorvejen, men den gamle landevej. De vilkår bliver vi budt, og det kan de ikke tillade sig, siger han til Berlinske Tidende.

Stærke følelser i sygehus-debatten
Debatten, om lukningen af de små sygehuse, har været meget ophedet.

I 1998 blev amtsborgmester i Ribe, Laurids Tørnæs (V), og hans hustru udsat for et politisk attentat. Ukendte gerningsmænd satte ild til deres hus, og de knuste samme nat ruder hos to andre amtsrådsmedlemmer. Man mente, at angrebene skyldtes lukningen af Ribe Sygehus.

Annonce:

Er det rimeligt, at jyder skal have 100 km til det nærmeste sygehus? Overskygger fordelen af store centraliserede sygehuse ulemperne ved afstanden? Er det noget 'københavneri', som socialdemokratiet mener?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: